Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista
W 1997 roku badania przeprowadzone w ramach National Toxicology Program1 ujawniły, że tetrafluoroetylen, główny składnik teflonu, powoduje „aktywność kancerogenną” (sprzyjającą powstaniu chorób nowotworowych) u myszy oraz szczurów (nieprzywieralne powłoki firmy Silverstone and Excalibur są wykonane z żywicy o takich samych właściwościach).
Które naczynia są bezpieczne?

Chociaż chemikalia nie dostają się z naczyń do jedzenia, to mogą być zagrożeniem dla pracowników fabryki, którzy je wytwarzają. Do żywności mogą natomiast trafiać małe kawałki teflonu z naczyń o porysowanej powierzchni, ale FDA2 twierdzi, że cząstki te przechodzą przez nasz organizm, nie stanowiąc dla niego zagrożenia.

Zanim zaczęto wykorzystywać teflon do przygotowania jedzenia, FDA przeprowadził w 1959 roku badanie, które wykazało, że warstwa teflonu wydziela małe ilości fluoru, co może wiązać się z rakiem. Właściciele ptaków powinni mieć świadomość, że poddany działaniu wysokiej temperatury teflon uwalnia opary, które dla ptaków mogą być zabójcze!

Naczynia aluminiowe stały się przedmiotem kontrowersji po badaniach przeprowadzonych w latach 1970, które ujawniły podwyższony poziom aluminium w mózgu niektórych pacjentów z chorobą Alzheimera. Jednak współczesne badania sugerują, że aluminium nie tyle powoduje chorobę Alzheimera, co gromadzi się w organizmie w wyniku urazu tkanek wywołanego chorobą. Chociaż na skutek kontaktu z bardzo słonymi lub kwaśnymi potrawami, takimi jak sos pomidorowy, na naczyniach aluminiowych może pojawiać się nieznaczna ilość rdzy, to połykamy jej nie więcej niż z innych źródeł, takich jak środki zobojętniające kwasy żołądkowe czy buforowana aspiryna. 

Naczynia miedziane cenione są za to, jak przewodzą ciepło, jednak nie powinny być używane przed pokryciem ich cyną lub stalą nierdzewną. Miedź, która osadza się na produktach, może wywoływać nudności, wymioty oraz biegunkę.

Szkło, stal nierdzewna i żeliwo są bezpieczne dla zdrowia.

1 Program Departamentu Zdrowia Stanów Zjednoczonych mający na celu określenie wpływu substancji chemicznych stosowanych w codziennym życiu na zdrowie ludzkie.

2 The US Food and Drug Administration – wydział Departamentu Zdrowia Stanów Zjednoczonych odpowiedzialny za nadzór nad bezpieczeństwem żywności, leków, kosmetyków, wyrobów medycznych itp.



Źródło:
The Green Guide Institute http://www.thegreenguide.com/

Komentarze  

# buli 2013-03-02 11:23
Ja uzywalem rondla miedzianego smazenia miesa ,a aluminiowego garnka do gotowania ziemniakow ok 20 lat ,garnek sie zuzyl a rondel wisi w garazu. ;-) ;-)
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Oczyszczanie organizmu enzymami Bołotowa

 

oczyszczanie organizmu i leczenie raka według Huldy Clark

 

Katalog częstotliwości pasożytów wg Rife Clark i innych

 

Leczenie raka według Lebiediewa