Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista

Spis treści


Jak odróżnić sok 100% od 12%?

Test nr 1 - porównanie

Kup dwa kilogramy np. pomarańczy i wyciśnij z nich sok. Następnie porównaj smak, zapach, kolor z "sokiem 100%" z kartonika kupionego w sklepie. Możesz, dla większego rozeznania porównać "prawdziwy" sok z sokami różnych firm.

Im bardziej różni się sok "prawdziwy" od tego z kartonika, tym mniejsza jest zawartość "soku w soku" w kartoniku.

Test nr 2 - cena

Przykład opieram na pomarańczach. Kwoty są przybliżone, w praktyce wahają się nieco w górę lub w dół w zależności od konkretnego produktu, sklepu etc. Chodzi o rząd wielkości, a nie o dokładne wyliczenia.

1 kg pomarańczy kosztuje w sklepie około 4 zł. Aby uzyskać 1 litr soku należy wycisnąć około 1,5 - 2 kg pomarańczy. Czyli litr "prawdziwego" soku kosztuje nas około 6 - 8 zł.

Hurtowa cena pomarańczy to rząd wielkości 2,5 zł - 3 zł (źródło: http://www.ebronisze.pl ), zatem gdybyśmy produkowali masowo sok pomarańczowy wyciskany ze świeżych owoców, to litr soku kosztowałby nas około 5 - 6 zł.

Litr soku w kartoniku kosztuje 3 - 5 zł.

Kwota ta zawiera: podatek VAT, podatek dochodowy, wszystkie koszty wyprodukowania (opakowanie, koszty producenta) oraz zysk producenta oraz wszystkich pośredników. Czysty koszt samego surowca to prawdopodobnie mniej 1 zł.

Pytanie: w jaki sposób ktokolwiek miałby być w stanie wyprodukować 1 litr 100% soku pomarańczowego za mniej niż złotówkę, skoro pomarańcze potrzebne do wyprodukowania litra soku kosztują na rynku hurtowym 5 zł?

Wnioski dla osób, którym zależy na wartości i jakości

  • Warto kupić wyciskarkę lub sokowirówkę i pić soki wyciskane ze świeżych owoców.
  • Kupując soki oraz wszelkie produkty, dla których surowcami są owoce, warzywa etc. warto kierować się stosunkiem WARTOŚCI do CENY, a nie tylko samą cen

Co to oznacza w praktyce?

Cytowana wyżej sytuacja prawna pozwala w praktyce na to, aby w majestacie prawa sprzedawać litr np. "100% soku pomarańczowego 100%" w którym tak naprawdę jest go zaledwie 120 ml! Reszta to woda, cukier, "aromaty identyczne z naturalnymi" etc.

Dotyczy to zarówno preparatów z zakresu dodatków żywieniowych (preparaty z aloesem, noni etc.) jak zwykłych soków do picia kupowanych w sklepie spożywczym.

Czy jest różnica w smaku i właściwościach odżywczych pomiędzy płynem, który zawiera 12% soku owocowego, a prawdziwym, stuprocentowym sokiem owocowym? Z pewnością.

Oczyszczanie organizmu enzymami Bołotowa

 

oczyszczanie organizmu i leczenie raka według Huldy Clark

 

Katalog częstotliwości pasożytów wg Rife Clark i innych

 

Leczenie raka według Lebiediewa