Szarańczyn strąkowy
Lepiej znany jako chleb świętojański. Jest to roślina z rodziny bobowatych. Strąki w skórzastej powłoce dorastają do 200cm długości i 2cm szerokości, posiadają miękki, brązowawy miąższ. Zawierają dużo niewielkich brązowych nasion. Szarańczyn, to nazwa wiążąca się z biblijną informacją głoszącą, iż Jan Chrzciciel żywił się szarańczą i dzikim miodem. Strąki szarańczynu mają kształt przypominający szarańczę. Ponieważ słowo „szarańcza” powiązano kiedyś z Janem Chrzcicielem, to roślinę nazwano szarańczynem lub chlebem świętojańskim.
Szarańczyn powinien szczególnie zainteresować miłośników kakao i czekolady. Proszek z tej rośliny niewiele różni się od proszku kakao. Jedyna różnica, to odcień brązu. W smaku przypomina kakao z cukrem. Szarańczyn jest o wiele słodszy od czekolady i kakao, dlatego też nie trzeba dodawać do niego cukru rafinowanego.
Zasadnicza różnica pomiędzy kakao i szarańczynem polega na tym, że w przeciwieństwie do kakao, chleb świętojański nie zawiera substancji psychotropowych. Posiada działanie regulujące pracę układu pokarmowego i powstrzymuje biegunkę. Stosowany jest jako zdrowy zamiennik czekolady. Proszek wytwarza się poprzez mielenie surowych lub smażonych strąków drzewa świętojańskiego. Proszek ten zawiera wiele witamin i minerałów i jest świetnym źródłem błonnika. Osoby, które dbają o zdrowie wolą stosować szarańczyn zamiast czekolady do wypieków.
ciasto czekoladowe z chleba świętojańskiego
Oto co można powiedzieć o przewadze chleba świętojańskiego nad czekoladą:
Drzewo rośnie w suchych warunkach, w których nie występują szkodniki i dlatego w jego hodowli nie stosuje się pestycydów. Szarańczyn nie zawiera substancji pobudzających takich jak kofeina i teobromina, które występują w czekoladzie i wywołują uzależnienie oraz alergię. Kofeina i teobromina, to stymulatory. Kofeina oddziałuje bezpośrednio na mózg, poprawiając koncentrację. Może być przekazywana przez kobietę karmiącą do organizmu noworodka. Kofeina posiada właściwości znieczulające, lecz również efekty uboczne: niepokój, nerwowość, mdłości i kołatanie serca. Stymuluje wytwarzanie soku żołądkowego i działa jak środek moczopędny, przez co wraz z wodą następuje utrata rozpuszczalnych w wodzie witamin B i C. Kofeina stymuluje uruchamianie zapasów energii, przez co zapas cukrów gwałtownie dostaje się do krwi. Jest to przyczyną cukrzycy i otyłości.
mielony szarańczyn
W szarańczynie brak fenyloetyloaminy, która wywołuje migrenę. Szarańczyn składa się w 8% białka i zawiera witaminy A, B, B2, B3, D. Zawiera również wiele wapnia, fosforu, potasu i magnezu, a także żelazo, miedź, nikiel, mangan i bar.
Szarańczyn nie zawiera kwasu szczawiowego, który przeszkadzałby w przyswajaniu wapnia i cynku. Minerały te są nieodzowne dla zdrowia skóry. Obecność kwasu szczawiowego w czekoladzie powoduje pryszcze, które zazwyczaj występują u nastolatków po nadmiernym spożyciu czekolady. W każdym przepisie można zastąpić proszek kakaowy proszkiem chleba świętojańskiego. Szarańczyn zawiera wielocukry i substancje garbnikowe. Węglowodany powodują, że staje się klejący i zdolny do pochłaniania wody, przez co może być zagęstnikiem. Garbniki wiążą toksyny unieszkodliwiając je. Oczywiście chleb świętojański nie jest lekarstwem. Jednak ci, którzy lubią czekoladę mogą rozważyć przestawienie się na szarańczyn.