Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista

Ciekawostki żywieniowe

Sokołów przyznaje, że pozwał vlogera za film na YouTube

Sokołów przyznaje, że pozwał vlogera za film na YouTube. Internauci nie odpuszczają

Ta historia od kilku dni rozgrzewa całą blogosferę. Znany vloger Piotr Ogiński, który prowadzi kanał "Kocham Gotować" musiał skasować nieprzychylne recenzje. Przyznał, że to efekt sądowego nakazu. Szybko okazało się, że stoi za nim Grupa Sokołów, której nie spodobały się video-recenzje. – Pan Piotr został pozwany w związku z naruszeniem dóbr osobistych naszej firmy – przyznano w specjalnym oświadczeniu.

Słodycze obniżające odporność

Słodki karmel używany do barwienia ciemnego pieczywa i nadawania smaku słodyczom używany jest również do produkcji mrożonych kotletów mielonych. Współczesny przemysł spożywczy idzie na skróty produkując karmel z amoniaku i sacharozy. Powstaje wówczas karmel amoniakalny, który możesz znaleźć w ciemnym pieczywie, sosie sojowym, ciastkach, dżemach, czekoladzie i deserach mlecznych. Zawiera on tetrahydroksybutyloimidazol powodujący spadek poziomu limfocytów poprzez blokowanie enzymu kierującego działaniem limfocytów T nie pozwalając białym krwinkom dotrzeć do miejsc, w których są najpotrzebniejsze. W efekcie zmniejsza się odporność organizmu, do którego wnikają wirusy, bakterie i pasożyty.

Rakotwórcza cola?

colaNajpopularniejszym i najbardziej lubianym przez młodzież (i nie tylko) napojem gazowanym jest Cola. Poza ogromna ilością cukru zawiera ona kwas fosforowy i jego pochodne. Przeprowadzone na dwóch grupach myszy badania każą zastanowić się nad działaniem kwasu fosforowego.

Pochodzenie owoców i warzyw ważniejsze niż się zdaje

Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada? 3
Być może tak, lecz jabłko nie może być pryskane chloropiryfosem – insektycydem stosowanym powszechnie do zwalczania stonki ziemniaczanej, szkodników buraków, kapusty, marchwi, rzepaku, jabłek. Substancja ta uśmierca szkodniki zakłócając przesył impulsów pomiędzy komórkami nerwowymi, lub pomiędzy komórkami nerwowymi i mięśniowymi.

Co zawiera lampka wina?

Miłośnicy wina sprzedawanego na rynku europejskim (ale również sproszkowanego pure ziemniaczanego, gotowych suszonych owoców, cebuli konserwowej, przetworów mlecznych, soków owocowych, hamburgerów) powinni wiedzieć, że po wypiciu dwóch lampek wina w ich organizmie znajduje się niebezpieczna dawka dwusiarczynu sodu stosowanego w charakterze konserwantu i przeciwutleniacza.wino

Margaryna o smaku masła?

Szeroko ostatnio reklamuje się margaryny do smarowania pieczywa o smaku masła. Skąd bierze się ów smak? Otóż jego sprawcą jest aromat o nazwie diacetyl. Dodawany w dużych ilościach do margaryn, tłuszczu piekarskiego i olejów. Właśnie w substancjach, które poddajemy w kuchni obróbce termicznej diacetyl jest szczególnie szkodliwy.marg

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku dodawanym praktycznie do każdego gotowego wyrobu, jak również do przypraw stosowanych w kuchni (Vegeta, Kucharek itp.). Kwas glutaminowy jako taki występuje w naszym organizmie, ponieważ jest neuroprzekaźnikiem w mózgu. Jednak nadmiar glutaminianu sodu może mieć opłakane skutki.

Przestroga dla osób odchudzających się

Przestroga dla odchudzających się

asp

Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie chorób serca, postanawia zrzucić zbędne kilogramy wykluczając z diety cukier rafinowany (i słusznie) zastępując go sztucznym słodzikiem – aspartamem (niesłusznie). Okazuje się, że sztuczne słodziki do których należy aspartam i sacharyna wprowadzają organizm w błąd wysyłając do mózgu fałszywe informacje. Są słodkie, a jednocześnie nie dostarczają nam energii w postaci kalorii.

Historia konserwantów


Krótka historia konserwantów



Konserwanty zaczęto stosować już w Starożytności. Jednym z celów konserwowania było wydłużenie możliwego okresu przechowywania produktów żywnościowych. Najczęściej stosowanymi konserwantami w dawnych czasach były:

-sól kuchenna

 

 

 


-miód

-wino

-a później spirytus etylowy

Przez długi czas jako konserwantów używano również zioła i przyprawy, a następnie wydzielane przez nie oleje eteryczne, niektóre żywice, produkty rafinowania ropy naftowej i kreozot.

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu

 

Na języku, podniebieniu, w gardle, nagłośni oraz w przełyku znajdują się u człowieka kubki smakowe. Są to receptory wyczuwające cztery podstawowe smaki: słodki, gorzki, słony i kwaśny. Od niedawna wiadomo również, że mamy receptory piątego smaku „umame” - odpowiedzialne za wykrywanie białka oraz kwasu glutaminowego. Kwas glutaminowy występuje w pokarmach białkowych i sfermentowanych, oraz w wodorostach, pomidorach, brokułach i grzybach.przypr

Do niedawna były to wystarczające źródła kwasu glutaminowego i każda gospodyni domowa była w stanie przygotować pyszny posiłek korzystając z naturalnych produktów żywnościowych oraz przypraw i ziół. Obecnie jednak trudno wyobrazić sobie smaczną potrawę bez użycia modnych mieszanek warzyw z solą i glutaminianem sodu.

Oczyszczanie organizmu enzymami Bołotowa

 

oczyszczanie organizmu i leczenie raka według Huldy Clark

 

Katalog częstotliwości pasożytów wg Rife Clark i innych

 

Leczenie raka według Lebiediewa