Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista

Szeroko ostatnio reklamuje się margaryny do smarowania pieczywa o smaku masła. Skąd bierze się ów smak? Otóż jego sprawcą jest aromat o nazwie diacetyl. Dodawany w dużych ilościach do margaryn, tłuszczu piekarskiego i olejów. Właśnie w substancjach, które poddajemy w kuchni obróbce termicznej diacetyl jest szczególnie szkodliwy.marg

Podczas podgrzewania uwalniają się niego toksyczne opary powodujące zwężenie dróg oddechowych. Związek ten odkłada się w oskrzelikach zaburzając wymianę gazową i uszkadzając nieodwracalnie płuca. Objawy są podobne do zapalenia płuc, śluz otacza pęcherzyki płucne, lecz leczenie antybiotykami nie przynosi żadnego rezultatu. Choroba nosi nazwę „zarostowe zapalenie oskrzelików” i prowadzi do niewydolności oddechowej oraz śmierci chorego. Jedyną formą leczenia jest przeszczep płuc. Na chorobę tę zapadło kilkuset pracowników fabryk produkujących popcorn nasycony aromatem maślanym w USA. Osoby spożywające ten produkt oraz sprzedawcy popcornu również uskarżają się na trudności z oddychaniem. Wydaje się więc, że dylemat: masło czy margaryna, został rozstrzygnięty na korzyść masła, przy czym również smażenie na aromatyzowanych olejach stanowi poważne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia.

 

Komentarze  

# OlaEuro 2012-09-23 15:57
To jak to w końcu jest. Na niektórych stronach czytam, że diacetyl występuje naturalnie w maśle a do innych produktów dodawany jest sztucznie. W takim razie smażenie na maśle i wdychanie oparów ma także niekorzystny wpływ- taki sam jak smażenie na aromatyzowanych olejach z diacetylem. Ponadto diacetyl sprzyja powstawaniu blaszek amyloidowych i prowadzi do Alzheimera- rozumiem, że nie poprzez wdychanie a jedzenie np. ciasteczek maślanych?
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Oczyszczanie organizmu enzymami Bołotowa

 

oczyszczanie organizmu i leczenie raka według Huldy Clark

 

Katalog częstotliwości pasożytów wg Rife Clark i innych

 

Leczenie raka według Lebiediewa