Glutaminian sodu
Na języku, podniebieniu, w gardle, nagłośni oraz w przełyku znajdują się u człowieka kubki smakowe. Są to receptory wyczuwające cztery podstawowe smaki: słodki, gorzki, słony i kwaśny. Od niedawna wiadomo również, że mamy receptory piątego smaku „umame” - odpowiedzialne za wykrywanie białka oraz kwasu glutaminowego. Kwas glutaminowy występuje w pokarmach białkowych i sfermentowanych, oraz w wodorostach, pomidorach, brokułach i grzybach.
Do niedawna były to wystarczające źródła kwasu glutaminowego i każda gospodyni domowa była w stanie przygotować pyszny posiłek korzystając z naturalnych produktów żywnościowych oraz przypraw i ziół. Obecnie jednak trudno wyobrazić sobie smaczną potrawę bez użycia modnych mieszanek warzyw z solą i glutaminianem sodu.
Pod względem neurologicznym glutaminian sodu jest narkotykiem. Przenikając przez błonę śluzową do krwi oddziałuje na mózg, ponieważ posiadając niewielkie cząstki przekracza barierę krew-mózg. Glutaminian nie powoduje widocznych zaburzeń, wywołuje jednak wzmożony apetyt. Niekiedy efektem stosowania glutaminianu sodu jest nadciśnienie, tachikardia oraz migrena. Przez kilka godzin po spożyciu posiłku zawierającego glutaminian sodu upośledzona jest percepcja, koncentracja i zdolność do uczenia się.
U wszystkich szczurów poddanych diecie z dużą zawartością glutaminianu sodu pojawiły się trwałe uszkodzenia mózgu, a u szczurów ciężarnych embriony nie wytwarzały sprawnie działającego układu nerwowego.
Uczeni z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (profesor Hiroshi Ohguro) wykryli doświadczalnie, że pożywienie z dużą zawartością glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może prowadzić do utraty wzroku.
Po posiłku zawierającym glutaminian sodu, jego stężenie we krwi wzrasta dwudziestokrotnie w porównaniu do stężenia kwasu glutaminowego po posiłku naturalnym. Długotrwałe spożywanie takich posiłków może wywołać zespół jelita drażliwego. Dowiedziono również, że glutaminian sodu ma wpływ na otyłość wśród dzieci i młodzieży. Glutaminian sodu podobnie jak aspartam jest ekscytotoksyną – uszkadza neurony i je zabija.
Po długotrwałym spożywaniu posiłków zawierających glutaminian sodu trudno jest doszukać się smaku w potrawach opartych na pięciu podstawowych smakach. Jednak w krótkim czasie organizm jest w stanie przestawić się na wyczuwanie i delektowanie się naturalnym pożywieniem. Warto w związku z tym czytać etykietki na produktach i powszechnych w sprzedaży przyprawach typu „Kucharek” i „Vegeta” zwracając szczególna uwagę na oznaczenie E621.
Wykorzystano materiały zamieszczone na stronie http://prawdaxlxpl.wordpress.com.