Ciekawostki żywieniowe
Sokołów przyznaje, że pozwał vlogera za film na YouTube
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 26 sierpień 2013 09:32
Sokołów przyznaje, że pozwał vlogera za film na YouTube. Internauci nie odpuszczają
Ta historia od kilku dni rozgrzewa całą blogosferę. Znany vloger Piotr Ogiński, który prowadzi kanał "Kocham Gotować" musiał skasować nieprzychylne recenzje. Przyznał, że to efekt sądowego nakazu. Szybko okazało się, że stoi za nim Grupa Sokołów, której nie spodobały się video-recenzje. – Pan Piotr został pozwany w związku z naruszeniem dóbr osobistych naszej firmy – przyznano w specjalnym oświadczeniu.
Czytaj więcej: Sokołów przyznaje, że pozwał vlogera za film na YouTube
Napisz komentarz (1 Komentarz)Słodycze obniżające odporność
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: wtorek, 05 czerwiec 2012 14:22
Rakotwórcza cola?
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: wtorek, 05 czerwiec 2012 14:14
Czytaj więcej: Rakotwórcza cola?
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Pochodzenie owoców i warzyw ważniejsze niż się zdaje
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 04 czerwiec 2012 14:47
Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada?
Być może tak, lecz jabłko nie może być pryskane chloropiryfosem – insektycydem stosowanym powszechnie do zwalczania stonki ziemniaczanej, szkodników buraków, kapusty, marchwi, rzepaku, jabłek. Substancja ta uśmierca szkodniki zakłócając przesył impulsów pomiędzy komórkami nerwowymi, lub pomiędzy komórkami nerwowymi i mięśniowymi.
Czytaj więcej: Pochodzenie owoców i warzyw ważniejsze niż się zdaje
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Co zawiera lampka wina?
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 04 czerwiec 2012 14:40
Miłośnicy wina sprzedawanego na rynku europejskim (ale również sproszkowanego pure ziemniaczanego, gotowych suszonych owoców, cebuli konserwowej, przetworów mlecznych, soków owocowych, hamburgerów) powinni wiedzieć, że po wypiciu dwóch lampek wina w ich organizmie znajduje się niebezpieczna dawka dwusiarczynu sodu stosowanego w charakterze konserwantu i przeciwutleniacza.
Czytaj więcej: Co zawiera lampka wina?
Napisz komentarz (2 Komentarze)Margaryna o smaku masła?
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 04 czerwiec 2012 14:01
Szeroko ostatnio reklamuje się margaryny do smarowania pieczywa o smaku masła. Skąd bierze się ów smak? Otóż jego sprawcą jest aromat o nazwie diacetyl. Dodawany w dużych ilościach do margaryn, tłuszczu piekarskiego i olejów. Właśnie w substancjach, które poddajemy w kuchni obróbce termicznej diacetyl jest szczególnie szkodliwy.
Czytaj więcej: Margaryna o smaku masła?
Napisz komentarz (1 Komentarz)Glutaminian sodu
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 04 czerwiec 2012 13:52
Glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku dodawanym praktycznie do każdego gotowego wyrobu, jak również do przypraw stosowanych w kuchni (Vegeta, Kucharek itp.). Kwas glutaminowy jako taki występuje w naszym organizmie, ponieważ jest neuroprzekaźnikiem w mózgu. Jednak nadmiar glutaminianu sodu może mieć opłakane skutki.
Czytaj więcej: Glutaminian sodu
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Przestroga dla osób odchudzających się
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 04 czerwiec 2012 13:16
Przestroga dla odchudzających się
Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie chorób serca, postanawia zrzucić zbędne kilogramy wykluczając z diety cukier rafinowany (i słusznie) zastępując go sztucznym słodzikiem – aspartamem (niesłusznie). Okazuje się, że sztuczne słodziki do których należy aspartam i sacharyna wprowadzają organizm w błąd wysyłając do mózgu fałszywe informacje. Są słodkie, a jednocześnie nie dostarczają nam energii w postaci kalorii.
Czytaj więcej: Przestroga dla osób odchudzających się
Napisz komentarz (1 Komentarz)Historia konserwantów
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 03 październik 2011 14:30
Krótka historia konserwantów
Konserwanty zaczęto stosować już w Starożytności. Jednym z celów konserwowania było wydłużenie możliwego okresu przechowywania produktów żywnościowych. Najczęściej stosowanymi konserwantami w dawnych czasach były:
-sól kuchenna
-miód
-wino
-a później spirytus etylowy
Przez długi czas jako konserwantów używano również zioła i przyprawy, a następnie wydzielane przez nie oleje eteryczne, niektóre żywice, produkty rafinowania ropy naftowej i kreozot.
Czytaj więcej: Historia konserwantów
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Glutaminian sodu
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 03 październik 2011 10:12
Glutaminian sodu
Na języku, podniebieniu, w gardle, nagłośni oraz w przełyku znajdują się u człowieka kubki smakowe. Są to receptory wyczuwające cztery podstawowe smaki: słodki, gorzki, słony i kwaśny. Od niedawna wiadomo również, że mamy receptory piątego smaku „umame” - odpowiedzialne za wykrywanie białka oraz kwasu glutaminowego. Kwas glutaminowy występuje w pokarmach białkowych i sfermentowanych, oraz w wodorostach, pomidorach, brokułach i grzybach.
Do niedawna były to wystarczające źródła kwasu glutaminowego i każda gospodyni domowa była w stanie przygotować pyszny posiłek korzystając z naturalnych produktów żywnościowych oraz przypraw i ziół. Obecnie jednak trudno wyobrazić sobie smaczną potrawę bez użycia modnych mieszanek warzyw z solą i glutaminianem sodu.
Czytaj więcej: Glutaminian sodu
Napisz komentarz (0 Komentarzy)