Ciekawostki żywieniowe
Chleb świętojański
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 03 październik 2011 09:33
Szarańczyn strąkowy
Lepiej znany jako chleb świętojański. Jest to roślina z rodziny bobowatych. Strąki w skórzastej powłoce dorastają do 200cm długości i 2cm szerokości, posiadają miękki, brązowawy miąższ. Zawierają dużo niewielkich brązowych nasion. Szarańczyn, to nazwa wiążąca się z biblijną informacją głoszącą, iż Jan Chrzciciel żywił się szarańczą i dzikim miodem. Strąki szarańczynu mają kształt przypominający szarańczę. Ponieważ słowo „szarańcza” powiązano kiedyś z Janem Chrzcicielem, to roślinę nazwano szarańczynem lub chlebem świętojańskim.
Szarańczyn powinien szczególnie zainteresować miłośników kakao i czekolady. Proszek z tej rośliny niewiele różni się od proszku kakao. Jedyna różnica, to odcień brązu. W smaku przypomina kakao z cukrem. Szarańczyn jest o wiele słodszy od czekolady i kakao, dlatego też nie trzeba dodawać do niego cukru rafinowanego.
Czytaj więcej: Chleb świętojański
Napisz komentarz (1 Komentarz)Piramida żywieniowa
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: wtorek, 27 wrzesień 2011 23:38
Czy „Piramida Zdrowego Żywienia” ma sens?
Prezentujemy rozważania specjalistki do spraw żywienia N. Switko, która nie zgadza się z tezami Piramidy Żywieniowej
Oto zasady zdrowego żywienia promowane przez Instytut Żywienia i Żywności:
-Produkty zbożowe (węglowodanowe) powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia.
-W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje – ciemne pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony.
-Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii (kalorii).
-Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące matki powinni spożywać 3-4 porcje mleka i jego przetworów.
-Mięso (czerwone, drób, wędliny, ryby, jaja) powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, ale nie więcej niż 2-3 porcje.
Czytaj więcej: Piramida żywieniowa
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Rosół czy warzywa?
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: wtorek, 27 wrzesień 2011 21:54
Rosół czy warzywa?
Podczas kiedy średnia długość życia w naszym społeczeństwie wzrosła, wielu ludzi w ostatnich miesiącach swego życia choruje, przyjmuje lekarstwa i dostaje wylewu krwi do mózgu siedząc przed telewizorem. Znamy jednak ludzi pełnych życia i aktywnych nawet w wieku 80 lub 90 lat. Na czym polega ich tajemnica? Plemię żyjące w Dolinie Hunzy, to długowieczni wegetarianie.
Czytaj więcej: Rosół czy warzywa?
Napisz komentarz (1 Komentarz)Fakty i mity na temat mięsa
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: wtorek, 27 wrzesień 2011 20:52
Fakty i mity na temat mięsa
Mało kto wie, że mięso nie jest koniecznym składnikiem diety. Mity o pożyteczności mięsa i konieczności jego spożywania zmąciły umysł wielu ludzi. Postaramy się rozwiać te mity i przywołać czyste fakty na temat mięsa i tego jak szkodliwe jest ono dla naszego organizmu.
Na przestrzeni ostatnich 50 lat znani specjaliści w dziedzinie ochrony zdrowia, dietetycy i biochemicy, znaleźli przekonujące świadectwa tego, że aby pozostawać zdrowym, wcale nie trzeba jeść mięsa, a wręcz przeciwnie – dieta korzystna dla drapieżników może przynieść szkodę człowiekowi.
Czytaj więcej: Fakty i mity na temat mięsa
Napisz komentarz (10 Komentarzy)Antyrakowa dieta doktora Laskina
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: środa, 24 sierpień 2011 12:18
Antyrakowa dieta doktora Laskina
Czy można przezwyciężyć raka? Sądząc po smutnej statystyce onkologów, raczej nie, szczególnie w zaniedbanych przypadkach. Poza tym rak bardzo często zostaje zdiagnozowany w końcowych stadiach (3 i 4), kiedy komórki rakowe rozprzestrzeniają się po całym organizmie i możliwości tradycyjnych metod leczenia (operacja, chemioterapia, naświetlanie) są niezwykle ograniczone.
Istnieje jednak inne podejście do terapii raka – podejście dietetyczne. Wśród wszystkich znanych diet antyrakowych największą uwagę obecnie przyciąga dieta znanego onkologa doktora Wulfa Laskina.
Czytaj więcej: Antyrakowa dieta doktora Laskina
Napisz komentarz (6 Komentarzy)Krzem (Si) jako pierwiastek życia
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: wtorek, 28 czerwiec 2011 12:23
Krzem (Si) jako pierwiastek życia
Niedobór krzemu w organizmie może doprowadzić do takich schorzeń jak miażdżyca tętnic, epilepsaja, zwapnienie tkanek miękkich, wylew, zawał, cukrzyca, zapalenie wątroby, rak, grypa, czy reumatyzm. Zagadnienie to porusza w swej książce Nadieżda Siemionowa.
zastępowanie krzemu wapniem powoduje, że naczynia stają się twarde i nie „słyszą” poleceń mózgu
Miriady gwiazd, Słońce, Księżyc i Ziemia mają ten sam skład chemiczny. Życie na Ziemi istnieje miliardy lat. Nieustannie ewoluuje. Życie na Ziemi ma sobie tylko właściwe cechy, które wyróżniają je od procesów zachodzących w systemach gwiezdnych. Tym niemniej ludzie dawno zauważyli wpływ kosmosu na swoje życie.
Około 70 pierwiastków nie jest przyswajanych, jeżeli brakuje krzemu.
Co łączy ze sobą w jeden krąg: życia gwiazd, Słońce, Ziemię i życie ludzi? Co pozwala nam, ludziom, czuć się częścią „Żywej Substancji Ziemi”, korzystać z dóbr tej kolebki nawet jeśli – niczym dyletanci – w najmniejszym stopniu nie zdajemy sobie z tego sprawy? Co to takiego?
Jeszcze raz przytoczmy nieśmiertelne słowa W. Wiernadskiego: „Żaden organizm nie może istnieć bez krzemu”.
krzem do domowej produkcji wody krzemionkowej dostępny w sklepie Igya
Czytaj więcej: Krzem (Si) jako pierwiastek życia
Napisz komentarz (21 Komentarzy)Ile wody i soli potrzebujesz?
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: środa, 01 czerwiec 2011 14:18
Ile wody i soli potrzebuje Twój organizm? - rewolucyjne podejście do zagadnienia oparte na badaniach i praktyce Nadieżdy Siemionowej
Nadeżda Siemionowa
W nowej wersji książki Nadeżdy Siemionowej „Szkoła zdrowia”, ukazały się niezwykle ciekawe poglądy na temat spożycia wody i soli. W związku z nastaniem upałów warto zapoznać się z tym ważnym zagadnieniem.Nadieżda Siemionowa jest inżynierem chemii i technologii żywienia, doktorem nauk biologicznych, członkiem rzeczywistym Rosyjskiej Akademii Nauk Biologicznych i członkiem rzeczywistym Międzynarodowej Akademii Przyrody i Środowiska Naturalnego. Od 16 lat prowadz własny ośrodek z turnusami uzdrawiającymi, który nazwała „Szkoła Zdrowia – Nadzieja”.
nowa wersja książki N. Siemionowej "Szkoła Zdrowia"
Czytaj więcej: Ile wody i soli potrzebujesz?
Napisz komentarz (2 Komentarze)Otyłość jako infekcja
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: środa, 25 maj 2011 16:49
Otyłość jako infekcja
„Wystarczy, że spojrzę na kawałek tortu, a od razu idzie mi w biodra” - mawiają niektórzy, i co paradoksalne, mogą mieć rację. Wielu otyłym ludziom z trudem przychodzi proces odchudzania. Tymczasem ludzi o normalnej budowie ciała po kilkudniowej diecie tracą do kilograma wagi. Dlaczego tak się dzieje? Niecodzienną teorię wyjaśniającą przyczyny otyłości odkrył indyjski profesor Nikhil V. Dhurandhar. Twierdzi on, że przyczyną nadwagi i otyłości u ludzi są bakterie jelitowe, i że otyłością można się zarazić. Amerykańscy naukowcy sprawdzili tę teorie i znaleźli jej potwierdzenie!
Większość bakterii bytujących w jelitach człowieka można podzielić na dwie grupy: firmikuty i bacteroidy. Firmikuty odpowiadają za rozszczepienie pokarmów węglowodanowych, a bacterioidy – za rozszczepienie pokarmu białkowego i roślinnego. U osób otyłych flora jelitowa zdominowana jest przez firmikuty, a u ludzi o normalnej budowie ciała przez bacteroidy.
W środkach masowego przekazu podaje się coraz to nowe diety i środki wspomagające odchudzanie, a ilość ludzi otyłych na planecie nie dość, że się nie zmniejsza, to jeszcze wzrasta. Zgodnie z ostatnimi badaniami francuskiej firmy Rocher w ciągu 12 lat liczba ludzi otyłych wśród dorosłej populacji planety wzrosła z 8,5% w 1997 roku do 14,5% w 2009 roku, czyli o 6,5 mln ludzi. Oczywiście pewne przyczyny otyłości są oczywiste. Należy do nich obżarstwo lub brak ruchu, lecz istnieje wiele innych mniej znanych teorii.
Czytaj więcej: Otyłość jako infekcja
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Antyrakowa dieta Budwig
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: czwartek, 21 kwiecień 2011 12:58
Antyrakowa dieta Johanny Budwig
Johanna Budwig urodziła się 30 września 1908 roku, a zmarła 19 maja 2003 roku. Przeszła do historii nauki jako wielkiej klasy biochemik, wybitna specjalistka i ekspertka w dziedzinie biochemii tłuszczy i nasyconych kwasów tłuszczowych, farmakolog, lekarz i doktor nauk chemicznych. Za jej badania siedmiokrotnie nominowano ją do Nagrody Nobla.
Po trzydziestoletnich badaniach Johanna Budwig odkryła, że we krwi ludzi chorych na ostatnie stadia raka absolutnie zawsze występuje niedobór najważniejszych składników esencjonalnych, substancji nazywanych fosfatydami i lipoproteinami. Krew ludzi zdrowych zawsze zawiera te składniki w wystarczającej ilości. Przy ich niedoborze komórki rakowe zaczynają lawinowo się rozmnażać.
Analiza krwi u chorych na nowotwór wykazała obecność dziwnej zielonkawo-żółtej substancji zamiast zdrowej czerwonej krwi z obecnością hemoglobiny transportującej tlen, co wyjaśniało anemię i osłabienie chorych na raka.
Czytaj więcej: Antyrakowa dieta Budwig
Napisz komentarz (1 Komentarz)