Najpopularniejszym i najbardziej lubianym przez młodzież (i nie tylko) napojem gazowanym jest Cola. Poza ogromna ilością cukru zawiera ona kwas fosforowy i jego pochodne. Przeprowadzone na dwóch grupach myszy badania każą zastanowić się nad działaniem kwasu fosforowego.
Pierwszą grupę myszy pozbawiono genu odpowiedzialnego za kontrolę zawartości fosforanów w organizmie. Przy normalnej diecie przeżywały one do 4 miesięcy. Grupa druga stanowiła zwykłe myszy, lecz karmiono je żywnością z dużą ilością fosforanów. Przeżywały one również do 4 miesięcy. Podczas kiedy normalna długość życia myszy wynosi do 4 lat. Człowiek również jest ssakiem i bardzo prawdopodobne jest to, że dieta bogata w fosforany skraca jego życie o 25%.
Fosforany utrudniają odkładanie się wapnia, przez co wywołują łamliwość kości i osteoporozę. W ramach badań przeprowadzonych przez Katherine Tucker na Uniwersytecie Tufts w Bostonie, przez ponad 5 lat sprawdzano gęstość kości ponad 2500 osób, które wypijały dużo Coli. Okazało się, że gęstość ich kości była niższa o około 5% od gęstości kości u osób powstrzymujących się od picia Coli.
Ponadto według doniesień BBC News Coca-Cola i Pepsi postanowiły zmienić skład swoich najpopularniejszych napojów na terenie Stanów Zjednoczonych. Dlaczego?
W ten sposób usiłują uniknąć konieczności zamieszczania na opakowaniach informacji ostrzegającej, że ich spożycie może wywołać zachorowanie na raka.
W nowym składzie będzie mniejsza ilość barwnika - 4-metyloimidazolu. Według uczonych z Kalifornii, substancja ta wyraźnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Udowodniono to w trakcie badań prowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych.
Szczegółowe badania spowodowały, że środek ten umieszczono w Kaliforni na stanowej liście produktów rakotwórczych.
Ponieważ cała sprawa dotyczy USA, nie wiadomo, czy podobne zmiany receptury nastąpią również w Europie.