Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista

Spis treści


WITAMINA B1
Inne nazwy: tiamina, czynnik przeciw beri beri, czynnik antyneurotyczny, aneuryna
Witamina B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga czynność acetylocholiny, hamuje esterazę cholinowa, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.
Przyjęty pokarm, nadużywanie alkoholu powodują opóźnianie wchłaniania witaminy natomiast obecność dwutlenku siarki w winach lub atmosferze, czarne porzeczki powodują rozkład witaminy.

NIEDOBÓR

Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego. Do najczęstrzych objawów niedoborowych tiaminy, które najczęściej spotyka się wśród osób nadużywających alkohol (alkohol rozkłada w znacznym stopniu tiaminę) należy:
•    zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: uczucie osłabienia i zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, zaburzenia pamięci i depresja
•    niewydolność krążenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych
•    zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki, Bóle brzucha. Brak apetytu, spadek wagi.
Ostrą postać awitaminozy B1, zwaną beri-beri, spotyka się w stanach głodowych oraz u dzieci odżywianych np. samym ryżem. Charakteryzuje sie zaburzeniami czucia, osłabieniem mięśni kończyn dolnych, uogólnionymi obrzękami do jam ciała.

NADMIAR
W przypadku przedawkowania witaminy B1 mogą wystąpić:
•    osłabienie, zmęczenie
•    zawroty głowy
•    obrzęki
•    drżenie mięśni
•    zaburzenia rytmu serca
•    reakcje alergiczne
•    poty
•    nudności
•    duszność

ŹRÓDŁA WITAMINY B1
Źródłem Witaminy B1 są produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe - groch, fasola oraz , drożdże, orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. ,Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. Preparaty: Vitaminum B compositum, (Tiamina - dopuszczona do obrotu w sklepach zielarskich tylko w preparatach złożonych - witaminowych i mineralno-witaminowych).

DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 (mg/doba) wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w
Warszawie: 
Niemowlęta 0-0,5 0,5 - 1,0 0,7 0,8 Dzieci 1 - 3 lat 4 - 6 lat 7 - 9 lat 0,9 1,1 1,2 Młodzież chłopcy 10-12 lat 1,5 chłopcy 13 - 15 lat 1,7 chłopcy 16- 18 lat 1,7 dziewczynki 10-12 lat dziewczynki 13 - 15 lat dziewczynki 16 - 18 lat 1,3 1,5 1,6 Mężczyźni 19 - 25 lat - aktywność fizyczna mała 1,8 - aktywność fizyczna umiarkowana 2,0 - aktywność fizyczna duża 2,0 26 - 60 lat - aktywność fizyczna mała 1,8 - aktywność fizyczna umiarkowana 2,0 - aktywność fizyczna duża 2,0 powyżej 60 lat 1,5 Kobiety 19-25 lat - aktywność fizyczna mała 1,7 14 - aktywność fizyczna umiarkowana 1,9 - aktywność fizyczna duża 2,0 26 - 60 lat - aktywność fizyczna mała

Oczyszczanie organizmu enzymami Bołotowa

 

oczyszczanie organizmu i leczenie raka według Huldy Clark

 

Katalog częstotliwości pasożytów wg Rife Clark i innych

 

Leczenie raka według Lebiediewa