Jeżeli ktoś nie ma w domu wagi kuchennej, w praktyce zawsze można używać do tego celu specjalnie wydzielonej szklanki, kubka czy filiżanki. Jej pojemność musi być
standardowa – 240 ml (a niekiedy również 250 ml). Można posługiwać się również znormalizowaną łyżeczką do herbaty (5 ml), łyżką deserowa (10 ml) lub łyżką stołową (15 ml).
Część łyżki w której znajduje się płyn lub proszek powinna mieć wydłużony kształ.
Aby upewnić się, czy używane przez nas łyżki mają właściwą pojemność, powinno się sprawdzić je przy użyciu najmniejszego cylindra miarowego (mającego 100 lub 250 ml). Należy odmierzyć nimi wodę aż do napełnienia naczynia i przeliczyć, czy wszystko się zgadza.
this is xtypo info
Miary pośrednie i zwielokrotnienie (przykłady):
1 łyżeczka do herbaty = 40 kropli = 5 ml = 5 cm3 substancji lekkich (kakao, kawa, kreatyna) = 3-4 g
1 łyżeczka do herbaty substancji ciężkich (np. cukier) = 4-5 g
1/4 łyżeczki do herbaty = ok. 1 g
1 szczypta = ok. 1/4 g
1 łyżka deserowa = 10 ml = 10 cm3 = 2 łyżeczki do herbaty
1 łyżeczka stołowa = 1/66 l = 15 ml = 15 cm3 = 3 łyżeczki do herbaty
1 łyżka stołowa substancji lekkich = 10 g
1 łyżka stołowa substancji ciężkich = 15 g
2 łyżki stołowe = 1/8 szklanki = 30 ml
4 łyżki stołowe = 1/4 szklanki = 60 ml
5 łyżek stołowych = 1/3 szklanki = 80 ml
8 łyżek stołowych = 1/2 szklanki = 120 ml
12 łyżek stołowych = 3/4 szklanki = 180 ml
16 łyżek stołowych = 1 szklanka = 240 ml
1 łyżeczka stołowa = 1/66 l = 15 ml = 15 cm3 = 3 łyżeczki do herbaty
1 łyżka stołowa substancji lekkich = 10 g
1 łyżka stołowa substancji ciężkich = 15 g
2 łyżki stołowe = 1/8 szklanki = 30 ml
4 łyżki stołowe = 1/4 szklanki = 60 ml
5 łyżek stołowych = 1/3 szklanki = 80 ml
8 łyżek stołowych = 1/2 szklanki = 120 ml
12 łyżek stołowych = 3/4 szklanki = 180 ml
16 łyżek stołowych = 1 szklanka = 240 ml
Mamy nadzieję, że te informacje będą praktyczną pomocą, gdy przyjdzie Wam coś odmierzyć i będzie problem z ustaleniem, co to takiego „szczypta”.