Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista
westonaprice.jpg Dr Weston A. Price. stomatolog z Cleveland, był nazywany "Karolem Darwinem Żywienia". W swoich poszukiwaniach przyczyn próchnicy zębów i degeneracji fizycznych, które widział w swojej praktyce stomatologicznej, odszedł od probówek i mikroskopów w kierunku niezbadanych jeszcze wskazówek pośród ludzkich istot. Dr Price szukał czynników odpowiedzialnych za piękne zęby u ludzi, którzy je posiadali – odosobnionych „prymitywnych" plemion. Świat stal sie jego laboratorium. Podczas podróży, jego odkrycia doprowadziły go do przekonania, że choroby przyzębia i zdeformowane łuki zębowe prowadzące do stłoczonych, krzywych zębów i nieatrakcyjnego wyglądu, są tylko objawem fizycznej degeneracji wywodzącej sie jak podejrzewał z deficytów żywieniowych.

Price przemierzył cały świat żeby badać wyizolowane grupy ludzi, włączajac w to odizolowane szwajcarskie wioski, społeczności celtyckie na Hybrydach, Eskimosów i Indian w Ameryce Pólnocnej, malinezyjskich i polinezyjskich wyspiarzy na Morzu Poludniowym, plemiona afrykańskie, Aborygenów australijskich, Maori z Nowej Zelandii o Indian z Ameryki Południowej. Gdziekolwiek by nie był, dr Price odkrywał, że piękne proste zęby, wolne od próchnicy, zdrowe ciało, odporność na choroby i piękne charaktery, są typowe dla ludzi prymitywnych będacych na swojej tradycyjnej diecie bogatej w istotne czynniki odżywcze.

Kiedy dr Price analizował pożywienie używane przez odosobnione prymitywne ludy, odkrył, że dostarcza ono co najmniej cztery razy więcej rozpuszczalnych w wodzie witamin, wapnia i innych minerałów i co najmniej DZIESIĘC razy więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w żywności pochodzenia zwierzęcego jak masło, ryby, jaja, skorupiaki i mięso.

Znaczenie właściwego odżywiania dla matek podczas ciąży znane było od dawna ale badania dr Price’a pokazały, ze ludzie prymitywni stosują program odżywiania pre-koncepcyjnego dla obojga rodziców. Wiele plemion wymaga okresu odżywiania przedmałżeńskiego i poczęcie dziecka było opóźniane aby pozwolić matce osiągnąć pełne zdrowie i siłę a przez to zapewnić fizyczną doskonałość potomstwa. Ciężarnym i karmiącym kobietom dawano często specjalne pożywienie. Tak samo dorastającym chłopcom i dziewczętom, zęby przygotować ich do przyszłego rodzicielstwa. Dr Price odkrył, że to pożywienie jest bardzo bogate w witaminy A i D rozpuszczalne w tłuszczach - składniki znajdujące sie jedynie w tłuszczach zwierzęcych.

Ci prymitywni ludzie ze swoimi pięknymi ciałami, jednorodna reprodukcja, stabilnością emocjonalna i wolnością od chorób degeneracyjnych, są jaskrawym przeciwieństwem tych utrzymujących się na zubożałym cywilizacyjnym pożywieniu – cukier, biała mąka, pasteryzowane mleko i gotowe przetwory pełne wypełniaczy i dodatków.

Fotografie dr Weston’a Price’a obrazują różnice w układzie twarzy pomiędzy dziećmi na tradycyjnej diecie a dziećmi, których rodzice przyjęli „cywilizowaną" dietę złożoną z odwitaminizowanego, przetworzonego pożywienia.

seminole1.jpg"Prymitywna"dziewczynka z plemienia Semiloli (po lewej), ma szeroka ładna twarz z dużą ilością miejsca na łuki zębowe. „Zmodernizowana" dziewczynka z tego samego plemienia (po prawej), urodzona z rodziców, którzy porzucili tradycyjną dietę, ma zwężoną twarz, stłoczone zęby i zredukowaną odporność na choroby. seminole2.jpg

Odkrycia i wnioski dr Price’a są przedstawione w jego klasycznym wydaniu Nutrition and Physical Degeneration (Odżywianie a Degeneracje Fizyczne). Książka zawiera uderzające fotografie przystojnych, zdrowych prymitywnych ludzi i pokazuje w niezapomniany sposób, fizyczna degeneracje, jaka ma miejsce, kiedy grupy ludzi porzucają pożywną tradycyjną dietę na korzyść nowoczesnego wygodnego pożywienia.
Jako dodatek do swoich prac nad pożywieniem, dr Price prowadził intensywne badania nad destrukcyjnymi skutkami związanymi z kanałami zębowymi, opisane dokładnie w jego dwutomowej pracy Dental Infections Oral & Systemic (Infekcje Stomatologiczne Ustne i Ogólnoustrojowe) oraz Dental Infections & the Degenerative Diseases (Infekcje Stomatologiczne i Choroby Degeneracyjne). Jego wnioski, ignorowane przez śmietankę ortodoksyjnych stomatologów przez ponad 50 lat, zdobywają od nowa akceptację w miarę jak holistyczni terapeuci odkrywają, ze pierwszym krokiem do uleczenia choroby degeneracyjnej, jest często konieczność usunięcia u pacjenta wszystkich kanałów zębowych.

CHARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET

1. Dieta zdrowych ludów prymitywnych i społeczeństw nieprzemysłowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej żywności takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biała mąka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotłuszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roślinne, koncentraty białkowe, sztuczne witaminy lub toksyczne dodatki i barwniki.
2. Wszystkie tradycyjne kultury spożywają jakiś rodzaj białka i tłuszczu zwierzęcego pochodzącego z ryb, owoców morza, ptactwa wodnego i lądowego, zwierząt lądowych, jaj, mleka i jego przetworów, gadów i owadów.
3. Prymitywne diety zawierają co najmniej cztery razy więcej wapnia i innych minerałów i DZIESIĘC razy więcej witamin pochodzących z tłuszczy zwierzęcych (witamina A, witamina D i Czynnik Price’a) niż przeciętna dieta amerykańska.
4. W kulturach tradycyjnych, niektóre produkty zwierzęce jadane są na surowo.
5. Prymitywne i tradycyjne diety maja wysoka zawartość enzymów pochodzących z surowych produktów mleczarskich, surowego mięsa, nieprzetworzonego miodu, owoców tropikalnych, olejów pozyskiwanych na zimno, wina i niepasteryzowanego piwa, owoców naturalnie konserwowanych w procesie laktofermentacji, owoców, napojów, mięsa i przypraw.
6. Nasiona, ziarna i orzechy są moczone, kiełkowane, fermentowane lub w naturalny sposób modyfikowane, w celu neutralizacji naturalnie występujących szkodliwych substancji zawartych w pożywieniu, takich jak kwas fitynowy, inhibitory enzymów, tanina i węglowodany złożone.
7. Całkowita zawartość tłuszczu w tradycyjnych dietach waha sie pomiędzy 30% a 80% ale jedynie około 4% kalorii pochodzi z wielonienasyconych tłuszczy naturalnie zawartych w ziarnach, roślinach strączkowych, orzechach, rybach, tłuszczu zwierzęcym i warzywach. Zachowana jest równowaga pomiędzy tłustymi kaloriami w postaci nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
8. Tradycyjne diety zawierają prawie jednakowa ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.
9. Wszystkie diety prymitywne zawierają sól.
10. Tradycyjne kultury spożywają kości zwierzęce, zazwyczaj w postaci rosołów bogatych w żelatynę pochodzenia kostnego.
11. Kultury tradycyjne zabezpieczają zdrowie przyszłych pokoleń przez dostarczanie specjalnych składników żywnościowych przyszłym rodzicom, ciężarnym kobietom i dorastającym dzieciom, przez odpowiednie planowanie urodzin i przez uczenie młodych ludzi zasad prawidłowego odżywiania.

ZALECENIA ŻYWIENIOWE

1. Jedz całkowicie naturalne pożywienie
2. Jedz tylko pożywienie, które sie psuje ale zanim sie popsuje
3. Jedz wyhodowane w sposób naturalny mięso, włączając w to ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jaja.
4. Spożywaj cale, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na pastwiskach, najlepiej surowe lub/i fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę.
5. Używaj tylko tradycyjnych tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „virgin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne – kokosowy i palmowy.
6. Jedz świeże owoce i warzywa, zwłaszcza naturalnie hodowane, w sałatkach i zupach lub lekko parowane.
7. Używaj pełnych ziaren i orzechów przygotowanych przez moczenie, kiełkowanie albo kwaszenie w celu zneutralizowania kwasu fitynowego i innych szkodliwych substancji.
8. Włącz do swojej regularnej diety warzywa, owoce, napoje i przyprawy wzbogacone w enzymy dzięki laktofermentacji
9. Przygotowuj domowego wyrobu wywary z kości kurzych, wolowych, baranich lub z ryb i stosuj je w dużych ilościach do zup i sosów.
10. Herbat ziołowych i substytutów kawy używaj w sposób umiarkowany.
11. Do gotowania i picia używaj filtrowanej wody.
12. Używaj nierafinowanej soli morskiej (nieoczyszczanej soli kamiennej) i różnych ziół i przypraw aby poprawić smak potraw i stymulować apetyt.
13. Przygotowuj własne sosy sałatkowe używając octu winnego, oliwy "virgin" z oliwek i tłoczonego na zimno oleju lnianego.
14. Używaj umiarkowanie naturalnych słodzików takich jak miód, syrop klonowy, odwodniony sok trzcinowy (cukier trzcinowy) i proszku stevia (naturalny słodzik).
15. Do posiłków używaj umiarkowanie tylko niepasteryzowane wino i piwo.
16. Gotuj tylko w naczyniach ze stali nierdzewnej, żeliwa lub dobrej jakości naczyniach emaliowanych.
17. Używaj tylko naturalnych dodatków.
18. Dużo spij, ćwicz i przebywaj w naturalnym oświetleniu.
19. Myśl pozytywnie i unikaj stresu.
20. Praktykuj przebaczanie.

NIEBEZPIECZEŃSTWA ŻYWIENIOWE

1. Nie jedz przemysłowo przetwarzanego pożywienia jak ciastka, torty, chrupki, krakersy, napoje, sosy i zupy w paczce (dipy).
2. Unikaj wszystkich rafinowanych słodzików takich jak cukier, dekstroza, glukoza i wysokosłodzony olej kukurydziany.
3. Unikaj białej maki i jej przetworów oraz białego ryżu.
4. Unikaj wszystkich utwardzanych lub częściowo utwardzanych tłuszczy i olejów.
5. Unikaj wszystkich olejów roślinnych pochodzących z soi, kukurydzy, szafranu, rzepaku i bawełny.
6. Nie używaj wielonienasyconych olejów do gotowania, smażenia ani pieczenia.
7. Unikaj smażonego pożywienia.
8. Nie praktykuj ścisłego wegetarianizmu (lub weganizmu); produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają istotnych składników pokarmowych, których nie można znaleźć w pokarmach roślinnych.
9. Unikaj produktów zawierających sproszkowane proteiny.
10. Unikaj pasteryzowanego mleka, nie pij niskotłuszczowego, odtłuszczonego, sproszkowanego mleka ani produktów mleko podobnych.
11. Unikaj przemysłowo produkowanych jaj i mięsa.
12. Unikaj wysokoprzetworzonych mielonek i pasztetów zawierających glutaminian sodu (MSG) i inne dodatki.
13. Unikaj zjełczałych i nieprawidłowo przygotowanych nasion, orzechów i ziaren znajdujących sie w musli i płatkach śniadaniowych gdyż blokują one przyswajanie minerałów i powodują dolegliwości  żołądkowe.
14. Unikaj puszkowanych, opryskiwanych, woskowanych, genetycznie modyfikowanych lub napromieniowanych owoców i warzyw.
15. Unikaj sztucznych dodatków do żywności, szczególnie glutaminianu sodowego (MSG), hydrolizowanych protein roślinnych i aspartamu (słodzik), które są neurotoksynami. Większość zup, sosów, kostek rosołowych i przemysłowo produkowanych przypraw zawiera glutaminian sodu (MSG) nawet, kiedy nie jest to napisane na etykiecie.
16. Unikaj napojów zawierających kofeinę takich jak kawa, herbata i napoje. Unikaj czekolady.
17. Unikaj pożywienia zawierającego aluminium, takiego jak sól przemysłową, proszek do pieczenia i alkalizatory. Nie używaj aluminiowych garnków ani dezodorantów zawierających aluminium.
18. Nie pij fluoryzowanej wody.
19. Unikaj syntetycznych witamin i pożywienia, które je zawiera.
20. Nie pij destylowanych napojów.
21. Nie używaj kuchenki mikrofalowej.

NIEPEWNY CO DO TŁUSZCZY?

Te tłuszcze bogate w składniki pokarmowe, odżywiały zdrowe populacje przez tysiące lat:
• Masło
• Łój wolowy i barani
• Smalec
• Tłuszcz kurzy, gęsi i kaczy
• Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe
• Olej z oliwek tłoczony na zimno
• Olej lniany tłoczony na zimno
• Oleje z ryb morskich

Te nowo-wytworzone tłuszcze powodują nowotwory, choroby serca, zaburzenia w działaniu układu odpornościowego, bezpłodność, niezdolność do nauki, kłopoty z dorastaniem i osteoporozę:

• Wszystkie tłuszcze utwardzane (hydrogenizowane)
• Olej sojowy, kukurydziany i szafranowy
• Olej bawełniany
• Olej rzepakowy
• Wszystkie tłuszcze podgrzewane do wysokich temperatur w procesie wytwarzania lub smażenia.

CO JEST NIE TAK Z "POLITYCZNIE POPRAWNYM" ODŻYWIANIEM?

"Unikaj tłuszczów nasyconych"
Tłuszcze nasycone odgrywają wiele ważnych ról w organizmie. Zapewniają spójność ścianek komórkowych, zwiększają zdolność organizmu do przyswajania podstawowych kwasów tłuszczowych, zwiększają sprawność układu odpornościowego, chronią wątrobę i przyczyniają sie do wzmocnienia kości. Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca. W rzeczywistości, tłuszcze nasycone są najlepszym pożywieniem dla serca. Twoje ciało wytwarza kwasy nasycone z węglowodanów.
"Ogranicz cholesterol"
Cholesterol zawarty w pożywieniu, przyczynia sie do wzmocnienia ścianek jelit i wspomaga rozwój zdrowego mózgu i układu nerwowego u niemowlaków i dzieci. Żywność, która zawiera cholesterol, dostarcza także wiele innych ważnych składników pokarmowych. Jedynie utleniony cholesterol, który można znaleźć w sproszkowanym mleku i jajach, przyczynia sie do chorób serca. Mleko w proszku jest dodawane w ilości 1% do 2% do mleka.
"Używaj więcej wielonienasyconych olejów"
Wielonienasycone oleje spożywane w większych ilościach przyczyniają sie do nowotworów, chorób serca, chorób autoagresywnych (choroby układu immunologicznego), zaburzeń uczenia sie, chorób układu pokarmowego, i przedwczesnego starzenia się. Duże ilości wielonienasyconych tłuszczy to nowość w diecie człowieka spowodowana przemysłowym wytwarzaniem olejów roślinnych.
"Unikaj czerwonego mięsa"
Czerwone mięso jest bogatym źródłem składników odżywczych, które chronią serce i układ nerwowy. Zawiera witaminy B12 i B6, cynk, fosfor, karnitynę i koenzym Q10
"Ogranicz spożycie jaj"
Jaja są najdoskonalszym pożywieniem stworzonym przez przyrodę, są źródłem doskonałych protein i cala gamę składników odżywczych i ważnych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają sie do zdrowego stanu mózgu i układu nerwowego. Amerykanie cierpieliby na mniej chorób serca, gdyby jedli więcej jaj. Substytuty jaj powodują nagła śmierć zwierząt testowych.
"Jedz chude mięso i pij niskotłuszczowe mleko"
Chude mięso i niskotłuszczowe mleko jest ubogie w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niezbędne w procesie przyswajania białka i minerałów zawartych w mięsie i mleku. Spożywanie niskotłuszczowych pokarmów może prowadzić do naruszenia rezerw witaminy A i D.
"Ogranicz spożycie tłuszczu do 30% kalorii"
30% kalorii w postaci tłuszczu to za mało dla większości ludzi, prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi i zmęczenia. Tradycyjne diety zawierały 40% do 80% kalorii w postaci zdrowych tłuszczy, w większości pochodzenia zwierzęcego.
"Jedz 6-11 posiłków zbożowych dziennie"
Większość produktów zbożowych jest produkowana z białej maki, która jest pozbawiona składników odżywczych. Dodatki zawarte w białej mące mogą powodować deficyt witamin. Pełnoziarniste produkty zbożowe, jeżeli nie są właściwie przygotowane, mogą powodować deficyty minerałów i problemy z przewodem pokarmowym.
"Ogranicz spożycie soli"
Sól odgrywa kluczowa role w procesie trawienia i przyswajania. Sól jest także niezbędna dla rozwoju i działania układu nerwowego.
"Co najmniej 5 dań z owoców i warzyw dziennie"
Owoce i warzywa otrzymują średnio 10 dawek pestycydów zanim przejdą od ziarna do sklepu. Konsument powinien szukać produktów wysokiej jakości. Jakość sie liczy!
"Jedz więcej soi"
Nowoczesna żywność sojowa blokuje przyswajanie minerałów, spowalnia przyswajanie białka, wpływa negatywnie na funkcjonowanie tarczycy i zawiera potencjalnie rakotwórcze związki.

MITY I FAKT NA TEMAT ZYWIENIA

Mit: Choroby serca w Ameryce są spowodowane spożyciem cholesterolu i tłuszczy nasyconych pochodzenia zwierzęcego.
Fakt: W okresie gwałtownego wzrostu zachorowań na choroby serca (1920-1960), spożycie tłuszczy w Ameryce spadło ale spożycie utwardzanych i przemysłowo przetwarzanych tłuszczy roślinnych wzrosło dramatycznie (USDA-HNI)

Mit: Tłuszcze nasycone zatykają tętnice.
Fakt: Kwasy tłuszczowe znajdowane w zapchanych tętnicach są w większości nienasycone (74%) a w tej liczbie 41% to kwasy wielonienasycone (Lancet 1994 344:1195)

Mit: Wegetarianizm jest zdrowy.
Fakt: Roczny wskaźnik śmiertelności (z różnych powodów) wśród mężczyzn wegetarian jest nieco wyższy niż wśród mężczyzn nie-wegetarian (0,93% na 0,89%) roczny wskaźnik śmiertelności wśród kobiet wegetarian jest znacznie wyższy niż wśród kobiet nie-wegetarian (0,86% do 0,54%) (Am J Clin Nutr 1982 36:873)

Mit: Witamina B12 może być pozyskiwana z pewnych źródeł roślinnych takich jak niebiesko-zielone algi albo soja.
Fakt: Witamina B12 nie jest pozyskiwana ze źródeł roślinnych. Nowoczesne produkty sojowe zwiększają zapotrzebowanie organizmu na B12 (Soybeans: Chemistry & Technology Vol 1 1972)

Mit: Dla dobrego zdrowia należy utrzymać poziom cholesterolu w osoczu na poziomie 180 mg%
Fakt: Ogólny wskaźnik śmiertelności jest wyższy u osób z poziomem cholesterolu niższym niz. 180 mg% (Circulation 1992 86:3:1026-1029)

Mit: Tłuszcz zwierzęcy jest przyczyna nowotworów i chorób serca.
Fakt: Tłuszcze zwierzęce zawierają wiele składników odżywczych, które chronią przed nowotworami i chorobami serca; podniesiony poziom zachorowalności na nowotwory i choroby serca jest wiązany ze spożyciem dużych ilości olejów roślinnych.

Mit: Dieta niskotłuszczowa jest korzystna dla dzieci.
Fakt: Dzieci odżywiane dieta niskotłuszczowa cierpią na problemy wzrostu, kłopoty ogólnorozwojowe i upośledzenie zdolności uczenia sie (Food Chem News 10/3/94)

Mit: Dieta niskotłuszczowa daje ci lepsze samopoczucie "czuj sie lepiej . . . miej więcej radości z życia"
Fakt: Diety niskotłuszczowe są związane z podwyższonym poziomem depresji, problemami psychologicznymi, zmęczeniem, przemocą i samobójstwami. (Lancet 3/21/92 v339)

Mit: Aby uniknąć chorób serca, powinniśmy używać margaryny zamiast masła.
Fakt: Zjadacze margaryny maja dwa razy wyższą zapadalność na choroby serca niz. zjadacze masła. (Nutrition Week 3/22/91 21:12)

Mit: Amerykanie nie spożywają wystarczającej ilości podstawowych kwasów tłuszczowych.
Fakt: Amerykanie spożywają o wiele za dużo jednego rodzaju EFA (podstawowych kwasów tłuszczowych) (kwasy tłuszczowe omega-6 znajdujące sie w większości wielonienasyconych olejach roślinnych) ale niewystarczająco dużo innego rodzaju EFA (kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące sie w rybach, oleju rybnym, jajach pochodzących od właściwie karmionych kur, ciemnozielonych warzywach i ziołach, olejach z niektórych ziaren jak len i nasiona chia (roślina południowoamerykańska), orzechów włoskich i w niewielkiej ilości w pełnych ziarnach. (Am J Clin Nutr 1991 54:438-63)

Mit: Dieta wegetariańska ochroni ciebie przed arterioskleroza.
Fakt: International Sclerosis Project (Międzynarodowy Projekt Badan Sklerozy) wykazał, ze wegetarianie maja prawie tak dużo arteriosklerozy jak zjadacze mięsa. (Lab Invest 1968 18:498)
Mit: Niskotłuszczowe diety chronią przed rakiem piersi.
Fakt: Ostatnie badania pokazały, ze kobiety na bardzo niskotłuszczowej diecie (poniżej 20%) maja ten sam wskaźnik zachorowalności na raka piersi jak kobiety, które spożywają duże ilości tłuszczu. (NEJM 2/8/96)

Mit: Dieta człowieka jaskiniowego była uboga w tłuszcz.
Fakt: Na całym świecie, ludzie pierwotni poszukiwali i spożywali tłuszcz pochodzący z ryb i skorupiaków, ptactwa wodnego, ssaków morskich, ptaków lądowych, owadów, gadów, gryzoni, niedźwiedzi, psów, świń, bydła, owiec, kóz, dziczyzny, jaj, orzechów i produktów mlecznych. (Abrams, Food & Evolution 1987)

Mit: Olej kokosowy (powoduje choroby serca.
Fakt: Kiedy olej kokosowy został podany jako 7% dodatek energetyczny pacjentom po zawale serca, pacjenci ci czynili większe postępy w porównaniu do grupy kontrolnej i nie wykazywali różnic w stosunku do grupy, której podawano olej kukurydziany lub szafranowy. Populacje spożywające olej kokosowy wykazują niski współczynnik zachorowalności na choroby serca. Olej kokosowy może też być jednym z najbardziej użytecznych olejów zapobiegających chorobom serca dzięki swoim antywirusowym i antybakteryjnym cechom. (JAMA 1967 202:1119-1123; Am J Clin Nutr 1981 34:1552)

Mit: Nasycone tłuszcze hamują produkcje prostaglandyn przeciwzapalnych .
Fakt: Tłuszcze nasycone w rzeczywistości zwiększają produkcje wszystkich prostaglandyn przez ułatwianie przemian podstawowych kwasów tłuszczowych. (Price-Pottenger Nutrition Foundation Journal 20:3)

Mit: Kwas arachidonowy zawarty w pokarmach takich jak wątroba, masło i żółtka jaj, powoduje produkcje „złych" prostaglandyn zapalnych.
Fakt: Grupa 2 prostaglandyn, która jest wytwarzana przez organizm z kwasu arachidonowego, w określonych warunkach zarówno wzmaga jak i powstrzymuje zapalenie. Kwas arachidonowy jest istotny dla działania mózgu i systemu nerwowego. (Price-Pottenger Nutrition Foundation Journal 20:3)

Mit: Wołowina powoduje raka okrężnicy.
Fakt: Argentyna, z największym spożyciem wołowiny, ma niższy poziom raka okrężnicy niż USA. Mormoni maja niższy wskaźnik raka okrężnicy niż wegetariańscy Adwentyści Dnia Siódmego. (Cancer Res 35:3513 1975)

MITY I FAKT NA TEMAT SOI

Mit: Zastosowanie soi jako pożywienia datuje sie na wiele tysięcy lat temu.
Fakt: Soja była pierwszy raz użyta jako pożywienie w czasach późnej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chińczycy nauczyli się fermentować nasiona soi żeby produkować potrawy jak tempeh, natto czy tamari.

Mit: Azjaci spożywają duże ilości soi.
Fakt: Przeciętne spożycie soi w Japonii i Chinach wynosi 10g (ok 2 łyżeczki do herbaty) dziennie. Azjaci spożywaja soje w małych ilościach jako przyprawę a nie jako zamiennik potraw pochodzenia zwierzęcego.

Mit: Nowoczesne przetwory sojowe posiadają takie same zalety zdrowotne jak tradycyjne fermentowane potrawy sojowe.
Fakt: Większość nowoczesnych przetworów sojowych nie jest fermentowana w celu neutralizacji toksyn zawartych w ziarnach a dodatkowo przetwarzana jest w sposób, który redukuje zawartość protein i zwiększa poziom kancerogenów.

Mit: Przetwory sojowe dostarczają kompletnego zestawu protein.
Fakt: Jak wszystkie rośliny strączkowe, nasiona soi zawierają niewiele aminokwasów siarkowych methioniny i cysteiny. Dodatkowo, nowoczesne metody przetwarzania niszczy delikatna lizynę.

Mit: Fermentowane przetwory sojowe w diecie wegetariańskiej dostarczają witaminy B12.
Fakt: Związek znajdujący sie w soi, który przypomina witaminę B12, nie może być użyty przez organizm człowieka. W rzeczywistości, przetwory sojowe powodują zwiększone zapotrzebowanie na B12.

Mit: Receptury sojowe są bezpieczne dla niemowlaków.
Fakt: Przetwory sojowe zawierają inhibitory trypsiny, które spowalniają przyswajanie białek i wpływają na funkcjonowanie trzustki. W testach na zwierzętach, dieta bogata w inhibitory trypsiny prowadziła do zahamowania wzrostu i zaburzeń funkcjonowania trzustki. Przetwory sojowe zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę D, potrzebna dla wytworzenia mocnych kości i utrzymania normalnego wzrostu. Kwas fitynowy w przetworach sojowych skutkuje zmniejszeniem zdolności przyswajania żelaza i cynku, które są potrzebne dla zdrowia i rozwoju mózgu a także systemu nerwowego. W soi brakuje tez cholesterolu również potrzebnego do rozwoju mózgu i systemu nerwowego. Megadawki fitoestrogenów w recepturach sojowych zostały włączone w wyniku obecnej tendencji ku coraz bardziej przedwczesnemu rozwojowi seksualnemu dziewczynek i opóźnionemu rozwojowi chłopców.

Mit: Przetwory sojowe chronią przed osteoporoza.
Fakt: Przetwory sojowe mogą powodować niedobory wapnia i witaminy D, obydwa składniki są potrzebne dla zachowania zdrowych kości. Wapń z rosołów na kościach i witamina D z owoców morza, smalec i podroby chronią w krajach azjatyckich przed osteoporoza –nie przetwory sojowe.

Mit: Nowoczesne przetwory sojowe chronią przed wieloma rodzajami nowotworów.
Fakt: Raport rządu brytyjskiego zawiera wniosek, ze istnieją nikłe wskazania iż przetwory sojowe chronią przed rakiem piersi lub innymi rodzajami nowotworów. W rzeczywistości, przetwory sojowe mogą spowodować zwiększenie ryzyka zapadnięcia na nowotwór.

Mit: Przetwory sojowe chronią przed chorobami serca.
Fakt: U niektórych osób, spożycie przetworów sojowych obniża poziom cholesterolu ale nie ma dowodów, ze obniżenie poziomu cholesterolu wpływa na ryzyko zapadnięcia na choroby serca.

Mit: Estrogeny sojowe (izoflawony) są dla ciebie korzystne.
Fakt: Izoflawony sojowe są roślinno-dokrewnymi destruktorami. Na poziomie żywienia, mogą zapobiec jajeczkowaniu i stymulować wzrost komórek nowotworowych. Jedzenie zaledwie 30g (około 4 lyżeczek od herbaty) soi dziennie, może spowodować niedoczynność tarczycy z objawami letargu, zaparcia, przyrostu wagi i zmęczenia.

Mit: Przetwory sojowe są bezpieczne i korzystne dla kobiet po menopauzie
Fakt: Przetwory sojowe mogą pobudzać wzrost estrogeno-zależnych guzów i powodować problemy z tarczyca. Niska aktywność tarczycy jest kojarzona z trudnościami podczas menopauzy.

Mit: Fitoestrogeny w przetworach sojowych zwiększają zdolności umysłowe.
Fakt: Ostatnie badania wykazały, ze kobiety z wysokim poziomem estrogenów we krwi miały niższy poziom funkcji poznawczych. U japońskich Amerykanów, spożycie tofu w średnim wieku jest wiązane z przypadkami choroby Alzheimera w późniejszych latach.

Mit: Sojowe izoflawony i izolaty proteinowe maja status GRAS (Generally Recognized As Safe – uznanych za całkowicie bezpieczne)
Fakt: Archer Daniels Midland (ADM), w odpowiedzi na liczne protesty społeczności naukowej, wycofalo ostatnio swoje podanie do FDA (Federal Drug Administration – odpowiednik SANEPID-u) o nadanie statusu GRAS izoflawonoidom sojowym. FDA nigdy nie nadało statusu GRAS sojowym izolatom proteinowym z powodu zastrzeżeń dotyczących obecności toksyn i kancerogenów zawartych w przetworzonej soi.

Mit: Przetwory sojowe są wpływają korzystnie na twoje życie seksualne.
Fakt: Liczne badania na zwierzętach pokazały, ze przetwory sojowe powodowały bezpłodność u zwierząt. Spożycie soi przyspiesza wzrost włosów u mężczyzn w średnim wieku wskazując na obniżony poziom testosteronu. Japońskie żony często serwowały tofu swoim mężom, kiedy chciały obniżyć ich witalność.

Mit: Nasiona soi są dobre dla środowiska.
Fakt: Większość soi uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu umożliwienia farmerom używania dużej ilości herbicydów.

Mit: Nasiona soi sprzyjają rozwojowi narodów
Fakt: W krajach trzeciego świata, nasiona soi zastępują tradycyjne uprawy i przenoszą wartość dodana wytworzona w przetwórstwie z lokalnych populacji do wielonarodowych korporacji.

ZASADY HOLISTYCZNEJ STOMATOLOGII

Jako dodatek do swoich prac na temat żywienia, dr Price przeprowadzał intensywne badania nad destrukcyjnym działaniem kanałów zębowych, opisanych szczegółowo w jego dwutomowej pracy Dental Infections Oral & Systemic (Infekcje Stomatologiczne Ustne i Ogólnoustrojowe) oraz Dental Infections & the Degenerative Diseases (Infekcje Stomatologiczne i Choroby Degeneracyjne). Jego wnioski, ignorowane przez śmietankę ortodoksyjnych stomatologów przez ponad 50 lat, zdobywają od nowa akceptacje w miarę jak holistyczni terapeuci odkrywają, ze pierwszym krokiem do uleczenia choroby degeneracyjnej, jest często konieczność usunięcia u pacjenta wszystkich kanałów zębowych. Zasady holistycznej stomatologii opartej o badania Weston’a Price’a są następujące:
• Jedz bogate w składniki odżywcze pożywienie, właściwie uprawiane i przyrządzane.
• Unikaj kanałów zębowych. Jeżeli masz kanały zębowe, które podejrzewasz, ze są przyczyna choroby, polec ich usuniecie dobremu stomatologowi.
• Unikaj wypełnień rtęciowych (amalgamatów). Jeżeli masz wypełnienia amalgamatowe, polec ich usuniecie holistycznemu stomatologowi, który specjalizuje sie w wymianie wypełnień amalgamatowych.
• Narzędzia ortodontyczne powinny zawierać środki do rozszerzenia podniebienia.
• Usuwaj zęby jedynie kiedy to konieczne i w takich przypadkach w taki sposób, zęby uniknąć pozostawiania kości szczękowej z ubytkiem, gdyż może stać sie to centralnym punktem infekcji.


Więcej informacji w języku angielskim:
http://www.ppnf.org/catalog/ppnf/


Tłumaczenie: Tomasz Dudarski
Źródło : http://www.westonaprice.org/brochures/wapfbrochure_pol.html