Kamala – żywica z gruczołów owocu wiecznie zielonego drzewa Rottleria tinctoria Roxb. (Mallotus philippinensis) z rodziny wilczomleczowatych - Euphorbiacea. Znana również pod nazwą Glandulae Rottlerae.
Stosowana powszechnie w Indiach, na Filipinach i na Nowej Gwinei w formie ceglastego proszku. Figurowała w Farmakopei Polskiej III. Jest szczególnie przydatna w leczeniu difilobotriozy. Surowiec trwały i skuteczny, bezpieczny w użyciu. Posiada właściwości przeczyszczające, przez co nie ma potrzeby stosowania leków dodatkowych. Zawiera pochodne floroglucyny (rottleryny). Stosowana w dawce 6-12 g pro dosi; dzieci 4-6 lat – 2-3 g; 8-10 lat – 4-5 g.
Zastosowanie
Można łączyć ze sproszkowanym kwiatem i zielem wrotyczu Tanacetum: kamala 8 g + ziele wrotyczu (3 g) (lub kwiat wrotyczu – 3 g) – proszki wymieszać, dodać do niewielkiej ilości miodu i spożyć na czczo.
Składniki:
Rozmiękczone nasiona dyni: 30 g nasion na 120 ml wody przegotowanej
Kamala 2 g
Miód lub cukier do smaku (10-15 g cukru lub 2 łyżki miodu).
Stosowanie: Całość spożyć w ciągu 30 minut na czczo. Jest to dawka dla dziecka 6-7 letniego.
UWAGA!
Materiał opracowany przez prof. Henryka Różańskiego i umieszczony na stronie IGYA za jego zgodą.
Prawa do tekstu i receptur – prof. Henryk Różański.