Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista

Żywność modyfikowana genetycznie

Pomidor hybryda

 

To coś sprzedaje się w sklepach...

 

[5.01.2013] Autentyczne: POMIDOR-HYBRYDA (sic?)
Czy to polskie TOMATO-GATE?


Zdjęcia poniżej są autentyczne – zrobiłam je osobiście w piątek, w dniu 4 stycznia 2013 roku.
Hanna Kotwicka, Wydawnictwo PULSAR


__

Trzy pomidory zostały zakupione w niedzielę, 30 grudnia 2012 roku, w markecie w Piasecznie. Dwa z nich zostały zjedzone następnego dnia, ostatni był przechowywany w lodówce, w całości, w chłodnym miejscu, bez dostępu światła.
W piątek rano, 4.01.2013, przy śniadaniu został rozkrojony i... SZOK! Myśl – żywe kłębiące się robaki (sic!)
Ale nie były to robaki, lecz kiełkujące pędy z blado zielonkawymi listkami! Jak to możliwe? – Wewnątrz całego, zdrowego, nierozkrojonego i nieuszkodzonego pomidora?
Bez dostępu światła?...
 

Trzy scenariusze rozwoju GMO

Każda sztuczna manipulacja genomu prowadzi do powstania nowych gatunków roślin lub zwierząt o nieznanych właściwościach i dlatego organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) z definicji nie mogą być bezpieczne. Podczas tworzenia większości GMO wprowadza się do genomu jeden lub więcej „obcych” genów przy pomocy rozbudowanych konstrukcji genetycznych. Zabieg ten wpływa na DNA komórki mocno ją zmieniając. Jeśli w warunkach naturalnych ma miejsce zmiana genomu i pojawia się nowy organizm, to zostaje on szybko odrzucony o ile rozwój przebiega niewłaściwą drogą i nie mieści się w ramach łańcucha troficznego. Tymczasem w społeczeństwie ludzkim ma miejsce rozprzestrzenianie się na wielką skalę nowych sztucznie stworzonych organizmów, z reguły z okaleczonym genomem, a ich sprawdzanie z niejasnych przyczyn sprowadza się do zwykłej analizy chemicznej nieodzwierciedlającej poziomu ich szkodliwości.

 

Jednym z celów przyświecających twórcom idei GMO było wyhodowanie roślin odpornych na szkodniki, czyli takich, które wydzielałyby toksynę je zabijającą, a jednocześnie nieszkodliwą dla człowieka. Toksyną taką, jak sądzono okazała się toksyna „BT”. 

kukurydza-1507

 

Przeciętny człowiek postrzega modyfikacje genetyczne jako wysoce precyzyjne działania bezpośrednio na łańcuchu DNA, odbywające się pod ogromnym powiększeniem. Jednak wbrew powszechnie rozpowszechnionym wyobrażeniom (na które mogły wpłynąć np. filmy fantastyczne), techniki genetycznych modyfikacji są bardzo toporne, a ich efekty charakteryzują się wysokim stopniem przypadkowości. Bardzo często w wyniku eksperymentów genetycznych otrzymuje się to, czego nie planowano.

Tym, którzy jeszcze nie oglądali tego materiału, polecamy film poświęcony żywności modyfikowanej genetycznie. Składa się z 11 części.

Czy rolnictwu europejskiemu grozi „inwazja” roślin uprawnych modyfikowanych genetycznie, tak jak stało się to w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie? Czego nie wiemy o patentach genowych i opłatach z nimi związanych? Dlaczego liczni farmerzy w Stanach żałują, że „weszli” w GMO? Jak wpływowi Amerykanie wykorzystali wojnę w Iraku, by „wcisnąć” rolnikom irackim rośliny modyfikowane genetycznie?

Oczyszczanie organizmu enzymami Bołotowa

 

oczyszczanie organizmu i leczenie raka według Huldy Clark

 

Katalog częstotliwości pasożytów wg Rife Clark i innych

 

Leczenie raka według Lebiediewa