Kora granatowca Cortex Granati –
zawiera alkaloidy pochodne pirydyny (pelletieryny) – do 0,9% oraz
garbniki galusowe – do 29%. Niegdyś we wszystkich farmakopeach, obecnie
stosowana w krajach śródziemnomorskich i w Indiach. Pochodzi z drzewa
(niekiedy w formie krzewu) - granat właściwy Punica granatum L. z rodziny Punicaceae (Lythraceae).
Przedawkowany jest niebezpieczny (zaburzenia widzenia, uszkodzenie
siatkówki, zwolnienie tętna, zaburzenia sercowe, zapaść). Stosowany w
formie maceratu (20-30 g sproszkowanej kory/200 ml wody) – zażytego w
dwóch dawkach co pół godziny. Odwar: 60 g sproszkowanej kory wygotować
w 750 ml wody do obj. 500 ml, spożyć w 3 dawkach co pół godziny, a
następnie przyjąć per os olej rycynowy (30 g). Poraża zwoje
nerwowe pasożytów oraz mięśnie gładkie czerwi (robaków płaskich).
Porażone pasożyty odczepiają się od ściany przewodu pokarmowego i mogą
zostać łatwo wydalone po podaniu środka przeczyszczającego.
Granatowiec działa również porażająco na glisty, owsiki i włosogłówki.
UWAGA!
Materiał opracowany przez prof. Henryka Różańskiego i umieszczony na stronie IGYA za jego zgodą.
Prawa do tekstu i receptur – prof. Henryk Różański.