Tran - Oleum Morrhuae seu Oleum Jecoris Aselli
Forma handlowa: płyn oleisty jasnożółty otrzymywany z wątroby dorszów, o zapachu i smaku rybim.
Estry glicerolowe nienasycownych kwasów tłuszczowych, np. kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, ponadto kwasy tłuszczowe nasycone i ich estry (mirystycynowy, palmitynowy), witaminę A - akseroftol (minimum 800 jednostek międzynarodowych w 1 g), witaminę E - tokoferol, witaminę D - kalcyferol (min. 80 jednostek w 1 g), jod, selen, brom, estry i ketony o właściwościach antybiotycznych. Wartość energetyczna 15 ml tranu – 130 cal.
Tran pozbawiany składników aromatycznych nie posiada tych samych właściwości leczniczych co tran naturalny, a jego rola ogranicza się wówczas do dostarczania witaminy A oraz D.
Zewnętrznie w stanie nierozcieńczonym lub w formie maści tranowej Unguentum Olei Jecoris Aselli 40% – do smarowania ropni, odleżyn, odmrożeń, oparzeń, odparzeń, ran, owrzodzeń, rozpadlin skórnych, przy stanach zapalnych. Zewnętrznie także do okładów w opatrunkach zmienianych co 8 godzin.
Synergizm farmakologiczny: lecytyna, wapń, fosfor, pirydoksyna, kwas pantotenowy, biotyna, zioła mineralizujące i regenerujące, metaboliczne oraz immunostymulujące.
Dawkowanie doustne: 1-2 łyżki 1-2 razy dziennie. Dzieci – 1 łyżka 1-2 razy dziennie.
Przykładowy zestaw ziół metabolicznych, wzmacniających fizycznie i psychicznie, odżywczych, odtruwających, mineralizujących i regenerujących organizm:
Rp. 4.
Owoc dzikiej róży – 1 szklanka suszu
Rodzynki suszone – 1 szkl.
Owoc jarzębiny – 1 szkl.
Owoc borówki lub mącznicy – 1 szkl.
Śliwka suszona – 1 szkl.
Imbir w proszku lub kłącze imbiru – 1 szkl.
Owoc jałowca lub gałązki świerku, jodły albo modrzewia – 1 szkl.
Owoc berberysu, rokitnika lub kaliny (można opuścić ten składnik) – 1 szkl.
Figi suszone – 1 szkl.
Glukoza w proszku – 100 g (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i spożywczych)
Suche owoce rozdrobnić (utłuc lub przemielić przez maszynkę do mięsa z dużym sitkiem) i wymieszać z glukozą. 2 łyżki mieszanki zalać 400 ml wody, zagotować, odstawić na 30 minut. Przecedzić. Pić 2-3 razy dz. po 1 szklance. Dodać do smaku miód spadziowy. Równocześnie zażywać tran – 1 łyżka 2 razy dziennie.
Wskazania: zaburzenia przemiany materii, obrzęki, osłabienie fizyczne i psychiczne, osłabienie serca, kamica moczowa i żółciowa, choroby zakaźne, choroby skórne, włosów i błon śluzowych, przeziębienie, choroby alergiczne.
Forma handlowa: płyn oleisty jasnożółty otrzymywany z wątroby dorszów, o zapachu i smaku rybim.
Skład chemiczny
Tran pozbawiany składników aromatycznych nie posiada tych samych właściwości leczniczych co tran naturalny, a jego rola ogranicza się wówczas do dostarczania witaminy A oraz D.
Właściwości
Działanie tranu: odżywcze, wzmacniające ogólnie (fizycznie i psychicznie), pobudzające procesy regeneracji wszystkich tkanek, przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwbakteryjne, przeciwtrądzikowe i przeciwgrzybicze. Hamuje uwalnianie hormonu tyreotropowego, zwiększa wchłanianie wapnia z jelit do krwi, zwiększa mineralizację kości. Pobudza syntezę immunoglobulin, reguluje gospodarkę hormonalną i lipidową ustroju. Przyśpiesza wzrost fibroblastów.Zastosowanie
Osłabienie, mała odporność na choroby, profilaktyka kseroftalmii, keratomalacji, hemeralopii i krzywicy, profilaktyka osteoporozy, profilaktyka kamicy żółciowej i moczowej, zapobieganie zahamowaniu wzrostu i rozwoju, wszelkie choroby skóry, błon śluzowych, włosów i paznokci, choroby zakaźne, nadczynność tarczycy, trudno gojące się rany.Zewnętrznie w stanie nierozcieńczonym lub w formie maści tranowej Unguentum Olei Jecoris Aselli 40% – do smarowania ropni, odleżyn, odmrożeń, oparzeń, odparzeń, ran, owrzodzeń, rozpadlin skórnych, przy stanach zapalnych. Zewnętrznie także do okładów w opatrunkach zmienianych co 8 godzin.
Synergizm farmakologiczny: lecytyna, wapń, fosfor, pirydoksyna, kwas pantotenowy, biotyna, zioła mineralizujące i regenerujące, metaboliczne oraz immunostymulujące.
Dawkowanie doustne: 1-2 łyżki 1-2 razy dziennie. Dzieci – 1 łyżka 1-2 razy dziennie.
Przykładowy zestaw ziół metabolicznych, wzmacniających fizycznie i psychicznie, odżywczych, odtruwających, mineralizujących i regenerujących organizm:
Rp. 4.
Owoc dzikiej róży – 1 szklanka suszu
Rodzynki suszone – 1 szkl.
Owoc jarzębiny – 1 szkl.
Owoc borówki lub mącznicy – 1 szkl.
Śliwka suszona – 1 szkl.
Imbir w proszku lub kłącze imbiru – 1 szkl.
Owoc jałowca lub gałązki świerku, jodły albo modrzewia – 1 szkl.
Owoc berberysu, rokitnika lub kaliny (można opuścić ten składnik) – 1 szkl.
Figi suszone – 1 szkl.
Glukoza w proszku – 100 g (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i spożywczych)
Suche owoce rozdrobnić (utłuc lub przemielić przez maszynkę do mięsa z dużym sitkiem) i wymieszać z glukozą. 2 łyżki mieszanki zalać 400 ml wody, zagotować, odstawić na 30 minut. Przecedzić. Pić 2-3 razy dz. po 1 szklance. Dodać do smaku miód spadziowy. Równocześnie zażywać tran – 1 łyżka 2 razy dziennie.
Wskazania: zaburzenia przemiany materii, obrzęki, osłabienie fizyczne i psychiczne, osłabienie serca, kamica moczowa i żółciowa, choroby zakaźne, choroby skórne, włosów i błon śluzowych, przeziębienie, choroby alergiczne.
UWAGA!
Materiał opracowany przez prof. Henryka Różańskiego i umieszczony na stronie IGYA za jego zgodą.
Prawa do tekstu i receptur – prof. Henryk Różański.
Materiał opracowany przez prof. Henryka Różańskiego i umieszczony na stronie IGYA za jego zgodą.
Prawa do tekstu i receptur – prof. Henryk Różański.