Strona 3 z 10
Gorycze
Gorycze są to bezazotowe związki najczęściej o charakterze glikozydowym, które wykazują silnie gorzki smak i odruchowo zwiększają wydzielanie śliny, kwasu solnego, soku jelitowego i trzustkowego.
Jest to nazwa o znaczeniu historycznym, bowiem zbiorcza dla rozmaitych
substancji o smaku gorzkim, często bardzo różnorodnych pod względem
chemicznym Działają ogólnie wzmacniająco w różnego rodzaju
osłabieniach. Polepszają trawienie, pobudzają apetyt, podwyższają
kwasowość soku żołądkowego, przyspieszają wchłanianie mleczka
pokarmowego (strawiony, upłynniony pokarm) z jelit do krwi i limfy.
Większość z nich działa także żółciopędnie i dlatego stosuje się je w
przypadku przewlekłych chorób układu żółciowego.
Glikozydy gorczyczne zawarte są np. w
goryczkach Gentiana (gencjopikrozyd, amarogentyna), w bobrku Menyanthes
(loganina, menyanthyna, meliatyna), w bylicy Artemisia (absyntyna,
artabsyna, anabsyntyna), w centurii Centaurium (erytrocentauryna,
amarogentyna).
Do substancji gorzkich należą także olejki gorczyczne,
to jest izotiocyjaninowe o ogólnym wzorze R-N:C:S. Enzymatyczny rozpad
tzw. glukozynolatów (glikozydowe połączenia siarki) prowadzi do
wydzielania się olejków gorczycznych. Podstawową strukturą olejków
gorczycznych jest układ izonitryli. Rozpowszechnione są w rodzinie
Cruciferae (krzyżowe) i Umbelliferae (baldaszkowate). Te z kolei
dodatkowo działają silnie odkażająco i żółciotwórczo (np. rzodkiew
Raphanus, gorczyca Sinapis alba).
Antrachinony
Antrachinony
są to związki pochodne antracenu (zw. trójcykliczny), podobnie jak
antrony. Spotkać je można w grzybach Penicillinum i Aspergillus oraz w
roślinach wyższych, np. w rodzinie rdestowatych Polygonaceae,
trędownikowatych Scrophulariaceae, liliowatych Liliaceae czy
szakłakowatych Rhamnaceae. Są to związki z reguły glikozydowe,
rozpuszczone w soku komórkowym (wakuolarnym). Działają rozwalniająco – przeczyszczająco, wpływając drażniąco na śluzówkę i mięśniówkę jelit.
Zbyt częste stosowanie ziół zawierających tego typu związki, np.
kruszyny, szakłaku, senesu - jest niebezpieczne, gdyż powoduje
przekrwienie jelit i narządów pobliskich; zaburza (rozleniwia) także
naturalne odruchy motoryczne jelit, co prowadzi z kolei do atonii
jelit. Podczas przerabiania (suszenia, gotowania) antrachinony ulegają
stopniowemu utlenianiu.
Atomy węgla i tlenu w pochodnych antronu u grzybów pochodzą z octanu zaś u roślin wyższych pierścień A powstaje z kwasu szikimowego. Dimery to produkty złożone z większej liczby jednostek antrachinonu. Dimerem jest np. hiperycyna zawarta w dziurawcu, czy fagopiryna zawarta w gryce. Nie działają one przeczyszczająco, ale uczulają na światło (wpływ fotouczulający), działają przeciwzapalnie oraz pobudzają układ nerwowy (hamują rozkład adrenaliny i noradrenaliny).
Atomy węgla i tlenu w pochodnych antronu u grzybów pochodzą z octanu zaś u roślin wyższych pierścień A powstaje z kwasu szikimowego. Dimery to produkty złożone z większej liczby jednostek antrachinonu. Dimerem jest np. hiperycyna zawarta w dziurawcu, czy fagopiryna zawarta w gryce. Nie działają one przeczyszczająco, ale uczulają na światło (wpływ fotouczulający), działają przeciwzapalnie oraz pobudzają układ nerwowy (hamują rozkład adrenaliny i noradrenaliny).
Kumaryny
Kumaryna
– lakton o-hydroksycynamonowy, dwupierścieniowy związek
heterocykliczny, pochodny alfa-pironu, czyli mają rdzeń
benzo-alfa-pironowy na którym są rozmaite podstawniki (grupy
chemiczne). Związki kumarynowe występują w roślinach jako glikozydy,
niekiedy są składnikiem olejków eterycznych. W hydrolizie enzymatycznej
rozkładają się na glukozę i wolne kwasy kumarynowe, w wyniku czego
wyzwala się przyjemny i charakterystyczny zapach siana. Kumaryny
zgromadzone są w wakuolach komórek w różnych organów, głównie jednak
nadziemnych (wolny aglikon). Wyraźnie oddziałują na organizm człowieka.
Piranokumaryny (np. wisnadyna w aminku) rozszerzają naczynia krwionośne
(wieńcowe) i wywierają wpływ rozkurczowy. Umbeliferon (u
baldaszkowatych), eskulina (w kasztanowcu) i herniaryna (u
połonicznika) posiadają właściwości ochraniające organizm przed
działaniem promieni ultrafioletowych. Dużo związków kumarynowych
(melilotyna, dikumarol, kwas kumarynowy, kw. melilotowy) posiadają
nostrzyki Melilotus. Dikumarol hamuje wytwarzanie protrombiny we krwi,
a co za tym idzie obniża jej krzepliwość (działanie przeciwzakrzepowe).
Najwięcej kumaryny w nostrzyku przypada na okres kwitnienia, kiedy
zawartość jej dochodzi do 1,2%. Większość kumaryn działa też
przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i uspokajająco. Niektóre z
furanokumaryn uczulają na światło, np. psoralen zawarty w
baldaszkowatych. Angelicyna (np. w arcydzięglu) obniża ciśnienie krwi i
uspokaja. Oczywiście łatwo się domyśleć skąd nazwy: furanokumaryny mają
przyłączony pierścień furanowy, a piranokumaryny – pierścień piranowy.
Dicumarol znalazł zastosowanie w lecznictwie. Syntetyczne pochodne
kumarolu, np. acenokumarol, dihydroksykumaryna są silnymi lekami
przeciwzakrzepowymi. Podawane są osobom mającym sztuczną zastawkę
serca, ponadto w profilaktyce i leczeniu zatorów i zakrzepicy żylnej i
w chorobie niedokrwiennej serca. Dawkowanie zależy od choroby i
wrażliwości indywidualnej pacjenta na lek; średnio podaje się 2-4 mg
acenokumarolu/ dobę. Preparaty: Acenocoumarol (Polfa Pabianice, Polfa –
W-wa) – tabl. 4 mg, Sintrom Novartis – tabl. 1 mg i 4 mg.