Strona 7 z 10
Śluzy
Śluzy to substancje, których głównymi
składnikami są polisacharydy i pochodne kwasów uronowych, utrzymujące
właściwości koloidalne. Tutaj należą również gumy roślinne. Gumy i
śluzy pod wpływem zimnej wody pęcznieją przemieniając się w
galaretowatą substancję. Przy hydrolizie dają arabinozę, galaktozę,
ksylozę i hydroksyaldehydokwasy.
Śluzy działają przeciwkaszlowo i osłaniająco
(ochraniająco) na nabłonek gardła, jamy ustnej i przewodu pokarmowego.
Wykazują właściwości przeciwzapalne, rozmiękczające, regulujące
wypróżnienia i posaż treści pokarmowej. Są to środki łagodnie
działające i bezpieczne w użyciu. Mogą być stosowane u dzieci i ludzi w
podeszłym wieku. Do surowców roślinnych zawierających duże ilości
substancji śluzowych należą: flores et folium Malvae (kwiaty i liść
ślazu), radix Althaeae (korzeń prawoślazu), semen Lini (nasiona lnu),
flos Verbasci (kwiat dziewanny), folia Farfarae (liśc podbiału), radix
Plantaginis (korzeń babki), semen Foenugraeci (nasienie kozieradki),
radix Symphyti (korzeń żywokostu), semen Psyllii (nasienie babki
płesznika), Lichen islandicus (porost islandzki).