Strona 8 z 10
Pektyny
Pektyny są to wielkocząsteczkowe związki
zbudowane z galaktanu, arabanu i z galakturonianu. Należą do polimerów.
U roślin często występują w formie związanej z wapniem (pektynian
wapnia) budując ścianę komórkową (tzw. blaszkę środkową).
Charakterystyczną właściwością substancji
pektynowych jest zdolność żelowania. Pektyny tworzą żele z sokami
owocowymi, jeśli obecna jest odpowiednia ilość cukru i kwasu, dzięki
czemu odgrywają istotną rolę w krzepnięciu galaretek i dżemów. Pektyny
przeważnie występują w owocach roślin leczniczych. Ilość ich może
dochodzić do kilku procent suchej masy. Dużo substancji pektynowych
jest w bulwach rzodkwi (do 20%) oraz w soku komórkowym owoców
cytrusowych (Aurantioideae). Pektyny zawarte są: maliny (1,80%), jabłka
sadowe (0,50%), poziomki (1,50%), dziki bez czarny (1,40%), berberys
(1%), głóg (1,50%), śliwa tarnina (0,73%).
Pektyny mają duże znaczenie w lecznictwie. Wykazują właściwości przeciwbakteryjne, absorpcyjne (pochłaniające), przeciwbiegunkowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwkrwotoczne (przyspieszają krzepnięcie krwi). Regulują wypróżnienia i posaż treści pokarmowej. Łagodzą stany zapalne. Likwidują zaburzenia trawienne. Można je stosować w formie naturalnej lub jako preparaty farmakologiczne; w Polsce dostępny jest preparat o nazwie Pektynki (Sanofi-Synthelabo) – tabl. zawierające pektyny (50 mg), otręby pszenne (225 mg) i alkohol cukrowy sześciowodorotlenowy – mannitol (75 mg). Stosuje się go w zaparciach nawykowych, przy otyłości (znosi uczucie głodu) oraz przy sklerozie (obniża stężenie cholesterolun we krwi). Składniki preparatu wykazują synergizm – współdziałanie. Mannitol działa lekko przeczyszczająco, podobnie jak glicerol (glicerol to alkohol trójwodorotlenowy, czyli propanotriol). Otręby bogate w skrobię i celulozę pęcznieją ułatwiając wnikanie do masy kałowej wody, mannitolu i pektyn. Dawkowanie: 5 tabl. 3 razy dz.
Pektyny mają duże znaczenie w lecznictwie. Wykazują właściwości przeciwbakteryjne, absorpcyjne (pochłaniające), przeciwbiegunkowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwkrwotoczne (przyspieszają krzepnięcie krwi). Regulują wypróżnienia i posaż treści pokarmowej. Łagodzą stany zapalne. Likwidują zaburzenia trawienne. Można je stosować w formie naturalnej lub jako preparaty farmakologiczne; w Polsce dostępny jest preparat o nazwie Pektynki (Sanofi-Synthelabo) – tabl. zawierające pektyny (50 mg), otręby pszenne (225 mg) i alkohol cukrowy sześciowodorotlenowy – mannitol (75 mg). Stosuje się go w zaparciach nawykowych, przy otyłości (znosi uczucie głodu) oraz przy sklerozie (obniża stężenie cholesterolun we krwi). Składniki preparatu wykazują synergizm – współdziałanie. Mannitol działa lekko przeczyszczająco, podobnie jak glicerol (glicerol to alkohol trójwodorotlenowy, czyli propanotriol). Otręby bogate w skrobię i celulozę pęcznieją ułatwiając wnikanie do masy kałowej wody, mannitolu i pektyn. Dawkowanie: 5 tabl. 3 razy dz.