Aktualności ze świata medycyny naturalnej
Glutaminian sodu
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 03 październik 2011 10:12
Glutaminian sodu
Na języku, podniebieniu, w gardle, nagłośni oraz w przełyku znajdują się u człowieka kubki smakowe. Są to receptory wyczuwające cztery podstawowe smaki: słodki, gorzki, słony i kwaśny. Od niedawna wiadomo również, że mamy receptory piątego smaku „umame” - odpowiedzialne za wykrywanie białka oraz kwasu glutaminowego. Kwas glutaminowy występuje w pokarmach białkowych i sfermentowanych, oraz w wodorostach, pomidorach, brokułach i grzybach.
Do niedawna były to wystarczające źródła kwasu glutaminowego i każda gospodyni domowa była w stanie przygotować pyszny posiłek korzystając z naturalnych produktów żywnościowych oraz przypraw i ziół. Obecnie jednak trudno wyobrazić sobie smaczną potrawę bez użycia modnych mieszanek warzyw z solą i glutaminianem sodu.
Czytaj więcej: Glutaminian sodu
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Chleb świętojański
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: poniedziałek, 03 październik 2011 09:33
Szarańczyn strąkowy
Lepiej znany jako chleb świętojański. Jest to roślina z rodziny bobowatych. Strąki w skórzastej powłoce dorastają do 200cm długości i 2cm szerokości, posiadają miękki, brązowawy miąższ. Zawierają dużo niewielkich brązowych nasion. Szarańczyn, to nazwa wiążąca się z biblijną informacją głoszącą, iż Jan Chrzciciel żywił się szarańczą i dzikim miodem. Strąki szarańczynu mają kształt przypominający szarańczę. Ponieważ słowo „szarańcza” powiązano kiedyś z Janem Chrzcicielem, to roślinę nazwano szarańczynem lub chlebem świętojańskim.
Szarańczyn powinien szczególnie zainteresować miłośników kakao i czekolady. Proszek z tej rośliny niewiele różni się od proszku kakao. Jedyna różnica, to odcień brązu. W smaku przypomina kakao z cukrem. Szarańczyn jest o wiele słodszy od czekolady i kakao, dlatego też nie trzeba dodawać do niego cukru rafinowanego.
Czytaj więcej: Chleb świętojański
Napisz komentarz (1 Komentarz)Ciekawy film o obuwiu
- Szczegóły
- Aktualności
- Z ostatnich dni
- Opublikowano: środa, 28 wrzesień 2011 09:55
Niezwykle ciekawy film ukazujący niecodzienne, choć rozsądne podejście do zagadnienia obuwia
Pola torsyjne i próżnia fizyczna
- Szczegóły
- Aktualności
- Z ostatnich dni
- Opublikowano: wtorek, 27 wrzesień 2011 16:39
Pola torsyjne i próżnia fizyczna
"Pole torsyjne" to termin fizyczny pierwotnie wprowadzony przez Élie Josepha Cartana, francuskiego matematyka, autora ważnych dzieł z zakresu fizyki matematycznej, geometrii różniczkowej i ogólnej teorii grup w 1922 roku w celu określenia hipotetycznego pola fizycznego powstającego w wyniku wirowania przestrzeni. Nazwa pola torsyjne pochodzi od angielskiego słowa torsion – wirowanie i od łacińskiego torsio o tym samym znaczeniu.
Czytaj więcej: Pola torsyjne i próżnia fizyczna
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Czosnek z Chin
- Szczegóły
- Aktualności
- Z ostatnich dni
- Opublikowano: poniedziałek, 26 wrzesień 2011 15:55
Czy Chińczycy wprowadzają na nasz rynek czosnek złej jakości?
Jak twiedrdzi profesor Janusz Podleśny z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach, czosnek sprowadzany z Chin jest mniej aromatyczny, ma również mniej allicyny, substancji antyrakotwórczej. Powołując się na niego, Redaktor Serwisów Ekonomicznych Wirtualnej Polski pisze w swym artykule: „W Państwie Środka produkuje się żywność znacznie taniej, ale metodami zabronionymi w Unii Europejskiej - z użyciem antybiotyków, dużej ilości pestycydów, stosując na dużą skalę modyfikacje genetyczne. Organizacje konsumenckie w Europie Zachodniej alarmują, że to powoduje, iż chiński czosnek może mieć działanie rakotwórcze!” Przedstawiamy dokładną technologię produkcji czosnku, jaką stosuje się w Chinach. Dezyzję, czy warto kupować wyłącznie czosnek wyhodowany w Polsce pozostawiamy ocenie Czytelnika.
Metoda leczenia raka Mikołaja Wiktorowicza Szewczenki
- Szczegóły
- Terapie naturalne
- Oczyszczanie
- Opublikowano: środa, 24 sierpień 2011 14:51
Metoda leczenia raka Mikołaja Wiktorowicza Szewczenki
Pod koniec lat 80-tych głośno stało się o metodzie leczenia raka mieszanką spirytusu i oleju. Recepta ta przekazywana była z ust do ust i przypisywano jej zaiste czarodziejskie właściwości, a jej propagatorem jest Mikołaj Wiktorowicz Szewczenko.
Istota metody
Przepis, dawkowanie i zasady zażywania lekarstwa
Według słów samego Mikołaja Wiktorowicza nie jest on odkrywcą i twórcą tej metody – recepta znana jest od niepamiętnych czasów, i teraz nie da się ustalić, kto jako pierwszy postanowił wykorzystać ją w chorobach onkologicznych. Wiadomo, że na wsiach Północy Rosji mieszankę taką dawano ludziom osłabionym przebytymi chorobami w celu zwiększenia „siły życiowej”.
Zasługą Szewczenki jest opracowanie ścisłych proporcji, algorytmu stosowania mieszanki, zaleceń dotyczących żywienia i spożywania innych lekarstw w czasie leczenia, a także uzasadnienie wyboru właśnie oleju słonecznikowego.
Czytaj więcej: Metoda leczenia raka Mikołaja Wiktorowicza Szewczenki
Napisz komentarz (7 Komentarzy)Vadim Zeland o witarianizmie
- Szczegóły
- Aktualności
- Z ostatnich dni
- Opublikowano: środa, 24 sierpień 2011 13:45
Przedstawiamy kolejny wyjątek z rosyjskojęzycznego forum prowadzonego przez Vadima Zelanda - autora bestsellerowej serii książek „Transerfing”. Tym razem Zeland odpowiada na pytania dotyczące stosowania diety polegającej na spożywaniu surowych pokarmów.
Drodzy Czytelnicy!
Nadchodzi od Was bardzo dużo pytań dotyczących żywego odżywiania się, i dlatego zmuszony jestem znów poruszyć ten temat.
«Lekarze mówią, że nabiał jest absolutnie niezbędny, bez niego popsują się zęby, i wypadną włosy. W jakim stanie są Pańskie zęby i włosy?»
Stara śpiewka o głównym źródle wapnia – mleku i nabiale – to zaledwie śpiewka, upowszechniana, w zasadzie, nawet nie przez rolników i lekarzy (ci ostatni tylko ją zgodnie podchwycili), a przez producentów żywności i handlowców. Muszą przecież znaleźć bardzo ważkie argumenty żeby ludzie z niezmienną stałością i ochotą otwierali swoje portfele i kupowali towary.
Vadim Zeland
Czytaj więcej: Vadim Zeland o witarianizmie
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Antyrakowa dieta doktora Laskina
- Szczegóły
- Odżywianie
- Ciekawostki żywieniowe
- Opublikowano: środa, 24 sierpień 2011 12:18
Antyrakowa dieta doktora Laskina
Czy można przezwyciężyć raka? Sądząc po smutnej statystyce onkologów, raczej nie, szczególnie w zaniedbanych przypadkach. Poza tym rak bardzo często zostaje zdiagnozowany w końcowych stadiach (3 i 4), kiedy komórki rakowe rozprzestrzeniają się po całym organizmie i możliwości tradycyjnych metod leczenia (operacja, chemioterapia, naświetlanie) są niezwykle ograniczone.
Istnieje jednak inne podejście do terapii raka – podejście dietetyczne. Wśród wszystkich znanych diet antyrakowych największą uwagę obecnie przyciąga dieta znanego onkologa doktora Wulfa Laskina.
Czytaj więcej: Antyrakowa dieta doktora Laskina
Napisz komentarz (6 Komentarzy)Rośliny w pomieszczeniach
- Szczegóły
- Aktualności
- Z ostatnich dni
- Opublikowano: środa, 24 sierpień 2011 10:53
Właściwe zazielenianie pomieszczeń
Człowiek nie może istnieć bez roślin. To tłumaczy długą historię bytowania w domostwach ludzkich roślinności. Już w starożytnym Egipcie i Starożytnej Grecji pojawiła się tradycja ozdabiania schodów i wnętrz świątyń, pałaców i domów bogaczy nie tylko bukietami, lecz również żywymi kwiatami hodowanymi w donicach. Prost lud nie różnił się pod tym względem od elity. Nawet w ciasnych i ciemnych domach znajdowano miejsce dla roślin doniczkowych. Najprawdopodobniej były to niewymagające, lubiące cień gatunki. Dopiero po wynalezieniu elektryczności stało się możliwe hodowanie w pomieszczeniach najróżniejszych gatunków roślin ozdobnych.
Czytaj więcej: Rośliny w pomieszczeniach
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Zeland o pożywieniu i powietrzu
- Szczegóły
- Aktualności
- Z ostatnich dni
- Opublikowano: wtorek, 26 lipiec 2011 17:25
Czytelnicy i miłośnicy niezwykle popularnych (również w Polsce) książek Vadima Zelanda z serii Transerfing Rzeczywistości na pewno z zainteresowaniem zapoznają się z poglądami autora na temat zanieczyszczeń fizycznego składnika ludzkiej osobowości. Zeland często w swych dotychczasowych pracach zwracał uwagę na to, że nie wolno zapominać o tym, iż „jesteśmy również ciałem fizycznym”. Oto ciąg dalszy jego wypowiedzi i odpowiedzi na pytania zadawane przez czytelników wydanych dotychczas tomów Transerfingu.(Pierwszy artykuł z serii znajduje sie pod adresem http://www.igya.pl/component/content/article/1-z-ostatnich-dni/598-zeland-o-zdrowiu.html)
Teraz mowa będzie o tym, jak zwiększyć poziom swobodnej energii i osiągnąć maksymalną jasność świadomości w najprostszy i najbardziej naturalny sposób – przez wodę, pokarm i powietrze. Wszystko o czym piszę sprawdziłem w praktyce. W świadomości rzeczywiście zachodzą zauważalne przemiany. Wrażenia są niezwykłe, trudno je przekazać, lecz scharakteryzowałbym je jako przejaśnienie. Objawia się istota rzeczy, rzeczywistość ukazuje się taką, jaka jest, wszystko staje się zrozumiałe, jakby łuska spadła z oczu. Co się tyczy energii, to czuje się lekkość, siłę. Innymi słowy, pojawia się zdecydowanie by mieć i działać. Wszystko to – siła zamiaru i jasność – stopniowo narasta z dnia na dzień. Żadnych medytacji i specjalnych treningów. Wszystko jest łatwe i naturalne: przez zmianę podstawowych, fundamentalnych składników – wody, pokarmu i powietrza.
Czytaj więcej: Zeland o pożywieniu i powietrzu
Napisz komentarz (1 Komentarz)