Strona 2 z 16
WITAMINA A
Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina a, akseroftolWitamina a, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę a wytwarza się syntetycznie. Witamina a i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych natomiast prowitamina a, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w świecie roślinnym. Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol.
DZIAŁANIE
Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc. Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustoju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. Witamina a w okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego rozstawienia uzębienia. Bierze udział w metabolizmie hormonów steroidowych. Stymuluje wydzielanie hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych.
NIEDOBÓR
W niedoborze witaminy A występują:
• Kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem
• Suche, łamliwe włosy
• Szorstka, sucha skóra
• Suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce
• Osłabione, wrażliwe dziąsła
• Wysypka skórna
• Brak apetytu
• Zmniejszona odporność na zakażenia
• Kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu
• Zaburzenia widzenia
• Zahamowanie wzrostu
• Uczucie zmęczenia
NADMIAR
Podawanie dużych dawek witaminy a przez dłuższy okres może spowodować hiperwitaminozę
witaminy a z takimi objawami jak:
• Uczucie zmęczenia i dyskomfortu
• Podenerwowanie, drażliwość,
• Nudności i wymioty
• Zmniejszony apetyt
• Bóle głowy
• Krwawienie z dziąseł,
• Zażółcenie skóry.
• Powiększenie wątroby i śledziony,
• Wypadanie włosów,
• Świąd skory,
• Suchość skóry
• Depresja
ŹRÓDŁA WITAMINY A
Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko
pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj.
Preparaty - Oleum Jecoris Aselli - tran z dorsza, maści z tranu z wątroby dorsza, stosowany na
rany i owrzodzenia, Maści z witaminą A, Tokovit A+E, Vitaminum A+E - kapsułki
Zawartość witaminy A w lOOg jadalnych wybranych produktów:
• Wątroba wołowa - 8866 ug
• Wątroba wieprzowa-3883 ug
• Masło śmietankowe - 762 fig
• Ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. - 400 ug
• Jaja kurze świeże - 375 ug
Prowitamina A, zwana też betakarotenem znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę a jako równoważniki retinolu [ug] wg zaleceń instytutu
żywności i żywienia w Warszawie:
Dzieci
|
|||
1 - 3 lat 4 - 6 lat 7 - 9 lat
|
400 ug 500 ^ 700 ug
|
||
Młodzież
|
|||
Chłopcy 10-12 lat
chłopcy 13 - 15 lat
chłopcy 16-20 lat
Dziewczynki 10-12 lat dziewczynki 13 - 15 lat dziewczynki 16-20 lat
|
1000
1000
1000
800 600 800
|
||
Mężczyźni
|
|||
21 - 64 lat powyżej 65 lat
|
1000 1000
|
||
Kobiety
|
|||
21 - 59 lat
ciężarna - II połowa ciąży
karmiąca -
powyżej 60
|
800 1000 , 1200
|
Równoważnik retinolu określa ile jest w nim wykorzystanej witaminy a, która może pochodzić
równolegle z retinolu i beta-karotenu.