Strona 10 z 16
WITAMINA B6
Inne nazwy: pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina, aderminaWitamina B6, rozpuszczalna w wodzie, obejmuje grupę trzech naturalnych związków pirydynowych ulegających w organizmie wzajemnym przekształceniom i wykazujących podobne - działanie biologiczne. Pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina są koenzymem dla ponad 50 różnych enzymów. Witamina B6 bierze udział w przemianie białek jako koenzym dekarboksylazy i transaminaz aminokwasów. Szczególnie ważny jest jej udział w przemianie tryptofanu (dającej kwas nikotynowy i serotoninę). Jako koenzym fosforylazy wpływa na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach. Zmniejsza wydzielanie prolaktyny. Pirydoksyna bierze również udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych. Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Podnosi odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał.
NIEDOBÓR
Niedobór witaminy B6 występuje tylko wyjątkowo, np. u małych dzieci karmionych sztucznymi
odżywkami oraz u alkoholików. Do najczęściej spotykanych objawów należą:
• stany zapalne skóry - dermatitis (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych j amy ustnej,
• zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg)
• zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek).
• zwiększona podatność na infekcje.
• niedokrwistość makrocytarna
NADMIAR
Organizm dobrze toleruje duże dawki witaminy B6. Przy dłuższym stosowaniu pirydoksalu w ilości 2g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne i uczucie zmęczenia.
ŹRÓDŁA WITAMINY B6
Głównym źródłem witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i
wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi,
kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób.
Preparaty: Pirydoksyna dopuszczona do obrotu w sklepach zielarskich tylko w preparatach
złożonych - witaminowych i mineralno-witaminowych - np. Magne B6, Magnefar B6, Magvit B6 i
inne
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 (mg na osobę) wg zaleceń Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie
|
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
19
|
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
Czynniki zwiększające zapotrzebowanie na pirydoksynę to:
• stres,
• miesiączka,
• ciąża,
• niewydolność serca,
• podeszły wiek,
• zbyt niski poziom cukru we krwi,
• zażywanie pigułek antykoncepcyjnych