Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista

Spis treści


WITAMINA B2

Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G, owoflawina
Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawinowych -dehydrogenaz, odgrywających ważną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, głównie w przemianie węglowodanów. Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów. Odgrywa również ważną rolę w biochemicznych przemianach w siatkówce oka przez co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witamina B2 eliminując z organizmu człowieka trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom przełyku. Ryboflawina współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła.

NIEDOBÓR
Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2:
•    opóźnianie wzrostu
•    uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
•    pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń
•    swędzenie w okolicy ujścia pochwy
•    wypadanie włosów
•    brak koncentracji                   
•    zawroty głowy 
•    bezsenność
•    zaburzenia oddechowe
•    obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej,
•    zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych,
•    plesniawki,
•    zaj ady j amy ustnej,
•    łojotok,
•    pelagra,
•    choroby układu nerwowego,
•    dystrofie mięsni,
•    łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy

NADMIAR
Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.

ŹRÓDŁA WITAMINY B2
Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach,
mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w
grochu, fasoli i w drożdżach .
Preparaty: Ryboflawina dopuszczona do obrotu w sklepach zielarskich tylko w preparatach
złożonych - witaminowych i mineralno-witaminowych;

DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 (mg na osobę) wg zaleceń Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie 
Niemowlęta
 
 
0-0,5
0,8
 
 
0,5-1,0
0,9
 
 
Dzieci
 
 
1 - 3 lat
1,0
 
 
4 - 6 lat
1,3
 
 
7 - 9 lat
1,4
 
 
Młodzież
 
 
chłopcy 10-12 lat
1,9
 
 
chłopcy 13 - 15 lat
2,0
 
 
chłopcy 16- 18 lat
2,2
 
 
dziewczynki 10-12 lat •
*
 
 
dziewczynki 13 - 15 lat
1,6
 
       
 
 

 
 
16
 
 

 
     
     
 

 
 
       
 
dziewczynki 16 - 18 lat
2,0
 
 

2,0
 
 
Mężczyźni
 
 
19-25 lat

 
 
- aktywność fizyczna mała
2,4
 
 
- aktywność fizyczna umiarkowana
2,6
 
 
- aktywność fizyczna duża
2,8
 
 
26 - 60 lat

 
 
- aktywność fizyczna mała
2,4
 
 
- aktywność fizyczna umiarkowana
2,6
 
 
- aktywność fizyczna duża
2,8
 
 
powyżej 60 lat
2,2
 
 
Kobiety
 
 
19-25 lat

 
 
- aktywność fizyczna mała
1,6
 
 
- aktywność fizyczna umiarkowana
1,8
 
 
- aktywność fizyczna duża
2,2
 
 
26 - 60 lat

 
 
- aktywność fizyczna mała
1,6
 
 
- aktywność fizyczna umiarkowana
1,8
 
 
- aktywność fizyczna duża
2

Oczyszczanie organizmu enzymami Bołotowa

 

oczyszczanie organizmu i leczenie raka według Huldy Clark

 

Katalog częstotliwości pasożytów wg Rife Clark i innych

 

Leczenie raka według Lebiediewa