Badanie Vegatestem, wieloletni specjalista

Spis treści


WITAMINA H  

Inne nazwy: biotyna, koenzym R.
Witamina H należy do witamin z grupy witamin B, a więc rozpuszczalna w wodzie. Witamina ta pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii. Wytwarzana jest przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów,' uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo odporna na ogrzewanie oraz na działanie kwasów i zasad, stąd obróbka kulinarna ma nieznaczny wpływ na zawartość tej witaminy. Związki utleniające inaktywuj ą biotynę.

NIEDOBÓR
Niedobór witaminy H może powodować:
•    bóle mięśniowe,
•    osłabienie i apatia.
•    łysienie
•    łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach
•    wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych
•    wypryski skórne
•    pogorszenie metabolizmu tłuszczów
•    podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi
•    depresja.

NADMIAR
Do tej pory nie określono toksycznego wpływu biotyny na organizm ludzki.

ŹRÓDŁA WITAMINY H
Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt, przy czym w większych ilościach w młodszych lub szybko rosnących niż w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna przez nasz organizm.
Preparaty: Witamina H dopuszczona do obrotu w sklepach zielarskich tylko w preparatach złożonych - witaminowych i minerałno-witaminowych;

DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE
Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie jak kwas pantotenowy nie są umieszczane w normach żywieniowych. Dziennie potrzebujemy jej zaledwie 30 u.g. 

Oczyszczanie organizmu enzymami Bołotowa

 

oczyszczanie organizmu i leczenie raka według Huldy Clark

 

Katalog częstotliwości pasożytów wg Rife Clark i innych

 

Leczenie raka według Lebiediewa